Campus kan åbne for alle på mandag

Campus kan åbne for alle på mandag
Campus Bornholm kan åbne for elever og personale på mandag. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 24. FEB 2021 • 15:25
| ABONNENT
24. FEB 2021 • 15:25

GENÅBNING

Bornholm får en særstatus i den kommende genåbning.

Som den eneste kommune i landet kan vi nemlig åbne for alle elever i grundskolen, og så kan elever på efterskolen, højskolen, ungdomssuddannelserne og de videregående uddannelser også vende tilbage i skole.

Campus Bornholm huser alle ungddomssuddannelserne og de fleste af de videregående uddannelser på Bornholm, og der er derfor travlt med at blive klar til at gå fra nedlukning til genåbning på få dage.

Inge Prip, der er direktør for Campus Bornholm, glæder sig til at kunne åbne dørene den 1. marts.

– Det er helt fantastisk og sikke en tillid at vise Bornholm. Det er et kæmpe ansvar at holde smitten nede, og det ansvar tager vi på os. Jeg glæder mig ekstremt meget til at kunne åbne campus igen. Det er helt surrealistisk, at det her hus kommer til at summe af liv igen fra på mandag. Nu har her været så stille så længe, siger hun.

Inge Prip, der er direktør for Campus Bornholm, glæder sig til, at elever og lærere igen kan møde ind på campus, men hun mangler stadig svar på, hvilke restriktioner der følger med genåbningen. Foto: Jacob Jepsen.

Mangler svar på vilkår

Meldingen om genåbningen er stadig så ny, at der fortsat mangler svar på nogle væsentlige spørgsmål, fortæller Inge Prip.

– Vi skal holde møde med Undervisningsministeriet i morgen, hvor vi skal have at vide, hvilke vilkår der følger med genåbningen. Vi mangler at få svar på, om det er de samme restriktioner, som vi kender fra tidligere, der kommer til at gælde igen, og hvad der ligger i det her krav om test, siger Inge Prip.

Netop testdelen af genåbningen fylder allerede en del. Udover et møde med ministeriet, skal Inge Prip også mødes med Copenhagen Medical, som står for test i blandt andet Bellacentret og Fælledparken i København.

– De rykker ind her på Campus i morgen og skal se på, hvilke lokaler der skal bruges til testområde. De vil uddanne podere på Bornholm henover weekenden, og så skulle de være klar til at teste vores elever fra på mandag, fortæller Inge Prip.


Erfaringer med test

Campus Bornholm har allerede erfaringer med at teste eleverne på egen matrikel.

Det mobile testcenter fra Bornholms Hospital har været på campus af flere omgange i 2020, hvor elever og lærere har fået tilbudet om at lade sig teste i undervisningstiden.

Det er en erfaring, der ifølge Inge Prip kommer Campus Bornholm til gode nu.

– Vi skal have lavet et skema, så det er tydeligt, hvem der skal testes hvornår. Det har vi gode erfaringer med fra før nedlukningen, så det har jeg fuld tiltro til, at vi klare, siger hun.

Når Campus Bornholm åbner skal der samtidig laves en god testkapacitet, så alle elever og personalet kan blive testet to gange om ugen. Det er Copenhagen Medical, der kommer til at stå for at teste på campus. Foto: Berit Hvassum.


Venter på afklaring om afstand

Campus Bornholm er i alt cirka 20.000 kvadratmeter stort, og her bliver omkring 1500 bornholmske unge og 4000 voksne undervist om året. Derudover er der også personalet, som også kan møde ind.

Derfor har det også betydning, hvilke restriktioner der følger med genåbningen.

– Vilkårene er ikke meldt officielt ud endnu. Vi er i dialog med ministeriet, men vi har ikke fået svar på det vigtigste, som lige nu er, om det er de samme restriktioner, der gælder, og hvordan vi skal tolke kravet om test. Hvis afstandskravet for eksempel er det samme som før, så må vi møde ind på skift eller lade nogen blive hjemme, siger Inge Prip.