Campus Bornholm åbnede som det første uddannelsessted i Danmark

Campus Bornholm åbnede som det første uddannelsessted i Danmark
Mandag åbnede Campus Bornholm som det eneste uddannelsessted i landet for sine elever på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 1. MAR 2021 • 11:27
| ABONNENT
1. MAR 2021 • 11:27

GENÅBNING

Tre Campus Bornholm medarbejdere stod beredvilligt klar iført refleksveste ved indgangen til campus, da elever og personale begyndte at møde ind mandag morgen. Som det eneste uddannelsessted i landet kunne campus åbne for alle elever mandag morgen.

– Har du en test, du kan fremvise, spørger de som det første.

Nogle elever viser deres test frem på telefon, andre går til højre og stiller sig i køen til lyntest.

Copenhagen Medical har fået opgaven med at lynteste flere steder på Bornholm. Et af stederne er her på Campus Bornholm, og her er poderne garanteret rimelig fast arbejde det næste stykke tid. Det er nemlig et krav fra regeringen, at elever og personale på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser lader sig teste, hvis de vil møde op til fysisk undervisning.

Campus har eget testcenter

Bornholms Tidendes udsendte stiller sig også i testkøen. Både for at få adgang til at dække genåbningen indefra, men også for at se, hvordan lyntestcentret på Campus Bornholm fungerer på dagen for genåbningen.

Vi bliver registrede af oplagte og helt nyansatte medarbejdere, der sender os videre til podningen, som foregår bag skillevægge nær hovedindgangen til campus.

Jeg bliver taget imod en af de lokale podere, der blevet uddannet i løbet af weekenden. Det er hendes podning nummer 16, og man fornemmer, at hun allerede har fået en rutine med at spritte af og gøre klar efter hver podning.

Podningen går overraskende smertefrit, og cirka et kvarter senere ligger det negative testsvar på et link, som er sendt til min telefon.

Nu kan vi frit bevæge os ind i hjertet af Campus Bornholm, Store Torv, hvor der for første gang siden juleferien igen er elever på vej til og fra undervisning.


Lukas Frederiksen går i 3.b på HHX på Campus Bornholm. Han testede negativ for covid-19 mandag morgen og kunne deltage i genåbningen af campus. Foto: Berit Hvassum

Fysisk undervisning er bedre

Ved et af bordene på Store Torv sidder Lukas Frederiksen, der går i 3.b på HHX.

Han venter fortsat på svar på sin test og tripper for at komme op til undervisning.

– Undervisningen startede for en halv time siden, men det tager lige lidt tid at få svar, siger han.

Lukas Frederiksen er en af de meget få gymnasieelever, der i dag kan møde op til fysisk undervisning. Og det er tiltrængt.

– Det hjælper meget på vores motivation, at vi må komme ind på campus nu. Det var efterhånden meget tungt at være derhjemme, stå sent op og sidde foran computeren hele dagen. Det begyndte at være svært at bede mig selv om at komme ud og gå en tur. Det blev bare alt for meget tid foran skærmen i stedet for, fortæller han.

For et år siden havde det været svært at forestille sig, at gymnasieelever kun kunne komme ind på deres skole ved at fremvise et negativt testsvar. Men det er blevet virkeligheden i en coronapandemi. Lukas Frederiksen er okay med at skulle lade sig teste flere gange om ugen det næste stykke tid.

– Det er det, der skal til, for at vi kan være her, så det er okay. Det her er mit sidste år i gymnasiet, og vi er mange, der er glade for, at vi kan få rigtig undervisning inden vores eksaminer. Undervisningen bliver helt klart af bedre kvalitet, når man kan være sammen og se sin lærer i øjnene, siger han.

Håber flere test kan sikre en god studentertid

Det er tiltrængt at komme tilbage i skole, men genåbningen kommer også med lidt bekymring, fortæller Lukas Frederiksen.

– Jeg håber selvfølgelig, at vi får en god sommer, hvor vi kan få en rigtig studenteruge. Jeg kan godt være bekymret for, om der kommer en bølge mere, når vi åbner mere op nu, og hvad det så kommer til at betyde for vores sommer. Men når vi tester så meget, som vi gør nu, skulle vi jo gerne fange det og få mindre smittespredning, siger han.

Mens vi har snakket sammen, er der også kommet svar på Lukas Frederiksens lyntest. Han er testet negativ og kan slutte sig til undervisningen i International Økonomi, som for første gang siden juleferien foregår sammen med hans lærer og klassekammerater i et klasselokale her på campus.