Bornholmerugen: Etape Bornholm, en løs papegøje og kultur på landet

NYHED | ABONNENT | 31. JUL 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
31. JUL 2022 • 10:30

Mandag gik starten på årets Etape Bornholm, og Tidende har hele ugen været med på sidelinjen og fortalt historier om løberne, der over fem etaper har kæmpet sig igennem det bornholmske landskab. For eksempel historien om 73-årige Gunna, der ikke lader sig slå ud af grå stær, og fitnesscoachen Line, der glemte at følge sine egne råd og måtte løbe ud på første etape. Eller om superløberen fra Slagelse, Abdi Ulad, der havde så meget fart på, at han overhalede den frivillige cyklist, der normalt cykler foran løberne og viser vej.

Etaperne gik gennem den brede vifte af terræner, der kan findes i det bornholmske landskab: Skov, strand og stigninger - men ikke ind over Store Torv i Rønne, for erfaringer fra tidligere år har vist, at selv afspærringer og skiltning ikke er nok til at holde sultne pizzabilister væk fra centrum. Viking Atletik ændrede derfor ruten for at undgå et sammenstød mellem løberne og pilgrimme på vej til pizza-mekkaet. Men kan man egentlig bebrejde folk? Er der egentlig noget værre end kold pizza?

Det skulle da lige være, når man kommer til at give bevilling til en udendørsbar, der ikke skulle have haft det, og efterfølgende må erkende sin fejl. Endnu et lille kapitel blev onsdag føjet til krøniken om lukningen af baren MiniPenny, der for alvor satte gang i debatten om Gudhjem som turist- eller helårsby. Bornholms Politi måtte nemlig krybe til korset og fortælle, at der var sket en fejl fra deres side, da baren sidste år fik udstedt en lejlighedsbevilling på seks uger. Fejlen beror sig på nogle misforståelser, lød forklaringen fra politiet i en mail til Tidende.

Mangel på hænder

Og fra politiet til brandvæsnet, som også har haft lidt at se til. Men kun lidt, da de mandag måtte rykke ud til "en mindre brand omkring rygeovnene" på Arnager Røgeri. Faktisk havde personalet været så handlekraftige og havde påbegyndt slukningsarbejdet med vandslanger, at branden næste var slukket, da brandvæsnet ankom.

Der var også røg fra et andet af øens røgerier, nemlig Aarsdale Silderøgeri. Denne gang var der dog tale om den gode røg fra skorstene, og måske det var den nye røgmester Claus Jørgensen, der havde fået styr på teknikkerne? Det var i hvert fald planen, da Tidende besøgte stedet.

– Jeg satser på, at jeg på tirsdag prøver at ryge selv, og hvis det går godt, så skriver jeg nye åbningstider på hjemmesiden. Hvis det går skidt, så gør jeg ikke, lød det fra Claus Jørgensen, der er del af det nye hold, der har overtaget driften af det gamle silderøgeri. Og han får utvivlsomt hænderne fulde med ansvaret for både rygeovne, delikatesse, køkken, restaurant og ansatte.

Og ansatte mangler der flere steder. Tidende bringer lørdag historier om to virksomheder, der oplever problemer med at skaffe arbejdskraft. Den ene så meget, at ejeren overvejer at lukke sin afdeling i Rønne.

Og manglen kommer nok også til at sprede sig til lærer-, pædagog- og sygeplejerskestillingerne på Bornholm i fremtiden. I hvert fald hvis man kigger på tallene for, hvor mange der er optaget på videregående uddannelser i år. Særligt på lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen er optaget markant lavere i år end tidligere. Det er desværre en national tendens, men fra Københavns Professionshøjskole lyder meldingen, at de vil kæmpe for at bevare læreruddannelsen på Bornholm.

Festival og høst

Der har været godt gang i Østermarie i denne uge. Sidste lørdag vendte det traditionsrige loppemarked arrangeret af Østermarie Idrætsforening tilbage efter to aflyste år. Cirka 800 mennesker havde sidste weekend sluppet deres indre krejler frem og var mødt op for at gøre en god handel. Folk stod i kø allerede inden åbning og var klar til at gå i krig og byde på alt fra brugte møbler, legetøj, sko, DVD'er og køkkengrej.

Og så var der auktionen, hvor loppemarkedets bedste genstande skulle i budkrig, og nogle ting var mere populære end andre. En vasketøjskurv i flet endte i en mindre budkrig og blev solgt for 400 kroner. En antik PH-lampe blev budt op i 550 kroner, men en signeret bog af den afdøde bornholmske forfatter Jacob Ludvigsen var der ingen aftagere på - lige bortset fra en snedig kunde, der så sit snit til at byde bogen helt ned i en 10'er efter auktionen var færdig.

Og så tænker du måske, at det er en rigtig røverhistorie, man skal længere ud på landet med. Men måske man ikke behøver bevæge sig så langt væk fra Østermarie. Måske bare til Kjøllergaard, hvor der torsdag og fredag blev afholdt den første udgave af en ny kulturfestival med det passende navn Østpaa. I rammerne af det nedlagte landbrug var der gjort klar til livemusik i Møddingen, fadøl i Gyllebaren og kunst i Kunstladen. Arrangørerne var positivt overraskede over fremmødet, som oversteg hans forventninger. Det kunne tydeligt ses på den lidt interimistiske parkeringsplads, der hurtigt blev udvidet til også at inkludere Lyrsbyvej, hvor bilerne parkerede langs markerne.

Men forhåbentlig var der ingen, der så sig fristet til at parkere på de marker, der for tiden er ved at blive høstet. Høstsæsonen er nemlig gået ind, og de første afgrøder er ved at blive høstet. Overordnet ser rigtig fornuftigt ud, og det tyder på, at høsten i år vil give et større udbytte end sidste år, hvor Bornholm var hårdt ramt af tørke. Det kunne planterådgiver i Bornholms Landbrug og Fødevarer Jacob Dam Nielsen i hvert fald fortælle Tidende.

Offer og skurk

Rønne Havn har været på rollelisten i en del af ugens historier. I dramaet om vindmøller versus kulturarv spillede de rollen som skurk. De har nemlig planer om at omdanne en del af Sydhavnen til servicecenter for kommende havvindmøller, men det tvinger det gamle træbådelaug, der huser flere af Bornholms Museums historiske både, til at flytte sig.

Men Rønne Havn har også været offer - nemlig for Moder Natur, ikke bare én, men to gange. Fredag morgen mødte distriktschefen for Rønne Havn ind til noget af et syn: En del af krydstogtkajen var sunket ned i et kæmpe hul. Ja, du læste rigtigt. Naturens kræfter havde været på spil natten mellem torsdag og fredag og har altså slugt et stykke af den gamle kajstruktur ved kaj 31 og 32.

– Jeg var målløs, da jeg så det, lød det fra Jørn Nygaard, der aldrig havde set noget lignende.

Og også onsdag morgen måtte havnen se sig besejret - denne gang af vinden, der forhindrede et krydstogtskib med knap 2.000 passagerer i at lægge til. Men skibet, der blandt andet var ladet med det engelske ægtepar Janice og Ronald McBride, måtte sejle videre og lagde i stedet til i Nexø. Rejseplanerne ændrede sig derved for de mange gæster, der i stedet for at bruge dagen i Rønne måtte gå på opdagelse i Nexø. Og de kunne de passende gøre i den nyligt åbnede bypark eller i den nye café, der tidligere på måneden åbnede i den gamle politistation i Nexø: Kaffebrumman, hedder stedet meget passende, hvor man kan få lov at drikke kaffe i den gamle retssal og gå på toilettet i en celle med tremmer for vinduerne.

Og når man taler om fængselsceller, så har flere personer i ugens løb været fremstillet i grundlovsforhør i Retten på Bornholm. Først en 52-årig mand, der efter en ny stalking-lov blev varetægtsfængslet i to uger for at have chikaneret sin ekskone. Og dagen efter en 41-årig mand, der blev varetægtsfængslet i fire uger for blandt andet at have spyttet på en betjent og været i besiddelse af hash.

Nogen, der derimod slap for en tur i brummen, var nogle af deltagerne til sidste weekends brofest i Snogebæk. Her blev politiet kaldt ud til flere slagsmål, blandt andet tre, der brød ud samme tid. Strabadserne medførte dog hverken anmeldelser eller anholdelser, men et par stykker blev bortvist fra festen. Politiet udtalte efterfølgende kritik af brofesten, hvor de mente, der havde været for hård udskænkning og for lidt bemanding. I en besked til Tidende kunne arrangørerne bag festen skrive, at de "beklager hændelserne og overvejer, hvordan vi griber det an næste år". 

Og så var der selvfølgelig lige historien om den blåpandede amazonepapegøje Darling, som Bornholms Politi tidligere på ugen udsendte en efterlysning på. Den var forsvundet fra sin bopæl i Møllegade i Rønne og blev fundet torsdag på Nørre Bakke i Rønne og blev afhentet af sin ejer Lennon Darling, der også er ejer af den famøse slange, der alligevel ikke var sluppet ud.

 

Bornholmerugen

I Bornholmerugen tager Tidende hver weekend et vue over den forgangne uges begivenheder – hvad var væsentligt, hvad husker vi, hvem satte dagsordenen?