Bornholmer bliver formentlig ny næstformand for DF

Bornholmer bliver formentlig ny næstformand for DF
Peter Kofod foran Christiansborg. Foto: Torben Østergaard Møller
23. JAN 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist

Bornholmske Peter Kofod blev søndag klokken 15.26 formentlig ny næstformand for Dansk Folkeparti. Det skete, da partisekretær Steen Thomsen kunne udråbe folketingsmedlem Morten Messerschmidt som partiets nye formand.

Morten Messerschmidt blev valgt med meget klart flertal. 499 af de 825 gyldige stemmer ved Dansk Folkepartis årsmøde i Herning gik til ham. Tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen fik 219 stemmer, mens Merete Dea Larsen, en anden tidligere MF, fik 104.

At blive valgt til formand for Dansk Folkeparti kræver absolut flertal blandt de fremmødte på landsmødet, og kravet var derfor mindst 416 stemmer, hvis DF's nye formand skulle findes ved første afstemning, som det nu skete. Morten Messerschmidt fik præcis 60 procent af stemmerne.

På Bornholm har medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson været blandt Morten Messerschmidt og Peter Kofods erklærede støtter.

Morten Messerschmidt talte i sin kandidattale for at "inkludere vores folkevalgte i kommunalbestyrelser og regionsråd langt mere" i Dansk Folkepartis politiske arbejde.

Dansk Folkeparti har de seneste måneder været ude i bittert opgør, men Morten Messerschmidt gentog efter sejren, at han ikke vil hævne sig på nogen, der har angrebet ham.

– Der vil ikke komme nogen repressalier for det, der er sket, i den tid, der er gået, sagde han fra scenen i Herning.

Peter Kofods formentlige valg som Dansk Folkepartis nye næstformand kan indvarsle, at en bornholmer senere bliver partiets nye formand. Morten Messerschmidt blev sidste år retten i Lyngby dømt i den såkaldte Meld og Feld-sag om svindel med EU-midler. Peter Kofods er dog endnu ikke formelt næstformand for partiet, da det kræver en vedtægtsændring, idet han pt. ikke sidder i Folketinget men er medlem af Europa-parlamentet.

Messerschmidt ankede straks dommen til Østre Landsret, men før sagen nåede at komme for her, blev det besluttet, at byretssagen i Lyngby skal gå om, fordi en dommer var inhabil. Ender Morten Messerschmidt med at få en dom i Meld og Feld-sagen, vil Peter Kofod fra og med søndag eftermiddag være favorit til at efterfølge ham som formand.

Dansk Folkeparti på Bornholm holder bestyrelsesmøde søndag eftermiddag umiddelbart efter landsmødet, der nu er overstået. Før bestyrelsesmødet er færdigt, har den bornholmske partiforening ingen kommentarer, oplyser formand Linda Kofoed Persson.