Bornholm bliver næppe testø for travsporten

Bornholm bliver næppe testø for travsporten
Peter Juel-Jensen (V) har prøvet at sikre Bornholm status som testø inden for hestevæddeløb, hvilket kunne have medført publikum på Bornholms Brand Park, men uden held. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 24. APR 2021 • 15:36
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
24. APR 2021 • 15:36

GENÅBNING

Vil kulturministeren være med til at gøre Bornholm til testø for en genåbning af hestevæddeløbssporten? Det spørgsmål stillede Peter Juel-Jensen (V) til Joy Mogensen i Folketingets spørgetid, og baseret på svarene må Bornholms Brand Park i Almindingen nok væbne sig med tålmodighed og vente på en generel genåbning af travsporten.

I første omgang var spørgsmålet formuleret i generelle vendinger. Peter Juel-Jensen spurgte, om hestevæddeløbssporten må åbne på lige fod med Superligaen i fodbold, hvis og såfremt den lever op til kravene om afstand, sektioner og antal tilskuere.

Da Joy Mogensen i sit svar sagde, at andre idrætsområder og andre dele af kulturlivet og samfundet må afvente en melding fra en nedsat ekspertgruppe og efterfølgende politiske forhandlinger, drejede Peter Juel-Jensen spørgsmålet i retning af sin valgkreds og hjemstavn.

– Vil ministeren så være med til, og det er jeg sikker på, at ministeren kan få resten af partierne bag aftalen med på også, at sætte det her i gang på Bornholm? sagde han og tilføjede, at man på den baggrund kan udarbejde retningslinjer, så de andre hestevæddeløbsbaner rundt omkring i kongeriget også kan åbne.

Joy Mogensen svarede, at grunden til sondringen mellem fodbold og andre idrætsgrene er den seneste aftale om genåbning. I ekspertgruppens arbejde eksisterer denne sondring ikke, lød det fra kulturministeren.


Kulturminister Joy Mogensen (S) lod sig ikke umiddelbart overbevise om, at travbanen i Almindingen skal have lov til at åbne, så man kan høste erfaringer, der kan bane vej for genåbning af andre hestevæddeløbsbaner i Danmark. Arkivfoto: Berit Hvassum

Lytte til eksperter

Ifølge Peter Juel-Jensen er der næppe større smittespredning ved at gå til hestevæddeløb end ved at gå til fodbold, og derfor spurgte han igen, om kulturministeren vil tage initiativ til, at man får afprøvet nogle retningslinjer på Bornholm, der gør, at man kan være med til at åbne hestevæddeløbssporten i hele landet på en måde, der ikke udfordrer sundheden.

Joy Mogensen pointerede, at hun er loyal overfor den politiske aftale, hvor partierne har indgået de kompromisser, der skal til for, at man åbner samfundet på en forsvarlig måde, men også udnytter de muligheder, danskerne ansvarlighed giver.

– Om det skal være testordninger, eller om det skal være, at vi lytter til ekspertgruppens anbefalinger, det bliver det, vi skal forhandle samlet om op imod næste fase, og i den forbindelse bliver der ikke skelnet mellem de forskellige idrætsgrene, sagde Joy Mogensen.

Coronapas kan fungere

Peter Juel-Jensen bemærkede, at Joy Mogensen som kulturminister er pennefører for den del af aftalen, der hører under hendes ressort, hvorfor hun kan vælge at bruge Bornholm som testø.

– Man har mulighed for at sætte nogle initiativer i gang, måle på det, uddrage nogle erfaringer og så blive rigtig god til at åbne hestevæddeløbsbaner rundt omkring i hele kongeriget, således at man kan få sporten tilbage, sagde det bornholmske folketingsmedlem.

Ministeren ville dog ikke love nogen forsøgsordning for hestevæddeløb på Bornholm, men lod forstå, at Peter Juel-Jensen og Venstre som et af partierne bag genåbningsaftalen burde stå ved den.

– Også når det handler om det coronapas, der skal være med til at få resten af idrætten i gang, og som Bornholm har vist, at man sagtens kan få til at fungere, sagde Joy Mogensen.