Borgermøde: Det skal være skideskægt at være borger i Nexø - eller turist

Borgermøde: Det skal være skideskægt at være borger i Nexø  - eller turist
Flere kommunalt ansatte var mødt frem for at svare på spørgsmål til borgermødet. Foto: Elisabeth Krogh
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 13. JAN 2022 • 20:30

Der skal langt mere liv i Nexø's gamle bymidte. Her er nogle af ideerne.

- Det skal være nemt at banke en fest op - på Nexø Torv, fastslog Carsten Aalling, formand for Erhvervsforeningen Østbornholm og med i en arbejdsgruppe om bymidten i forbindelse med områdefornyelsen af Nexø. 

Det gjorde han, da styregruppen for områdefornýelsen torsdag havde inviteret til et pop-up borgermøde om områdefornyelsen for at give en status på projektet og fortælle, hvilke ideer, styregruppen har for netop torvet i Nexø.

Det er en del af områdefornyelsen for Nexø, at der skal ske en udvikling af bymidten. Styregruppen fokuserer i områdefornyelsen lige nu - som tidligere omtalt - på strandparken, udvikling af bymidten og en trafikstrategi for Nexø. Borgermødet torsdag havde fokus på bymidten og på trafikforhold. 

Borgermødet foregik udendørs på det blæsende Nexø torv, og selvom der var varm kommunal kaffe, skulle de fremmødte alligevel tage fantasien lidt i brug for at se torvets fremtid for sig:
- Torvet skal blive et plug & play kulturtorv, forklarede Carsten Aalling. 

Kulturtorv til hverdag og fest

Tanken bag det er, at frivillige, der vil arrangere aktiviteter, ikke skal lede i øst og vest efter lys- og lydanlæg og andet nødvendigt udstyr. Det skal som sagt være nemt at banke en fest op, og dermed sikre, at flere frivillige kræfter vil skabe aktivitet på torvet, fastslog han.
- Så skal vi have gjort torvet mere hyggeligt, eksempelvis med flere siddepladser, parasoller og ja, først og fremmest mere læ, tilføjede han til de fremmødte, der stod midt i blæsten.
Styregruppen kalder nu torvet for "Nexø kulturtorv - til hverdag og fest".

- Vi har en bymidte, som vi synes, det er værd at bevare og gøre en indsats for fortsat har en relevans. Vi har prøvet at definere, hvilke muligheder der kan være for torvet, og i hvilken retning, vi skal gå, siger projektleder Maria Jørgensen til Bornholms Tidende.

Arbejdsgruppe bliver nedsat

Arbejdet med torvet - under områdefornyelsen - ligger foreløbig hos en projektgruppe, som består af Carsten Aalling, formand Erhvervsforeningen Østbornholm,  Jens Chr Kofoed, formand for Nexø Borgerforening samt projektleder Maria Jørgensen.

Senere er det meningen, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe med interesserede borgere til at arbejde med udviklingen af bymidten.

- Vi stiller forslag om, hvilken retning torvet kan udvikle sig i, og vi vil gerne have en åben diskussion med borgerne. Er der opbakning til det, og vil nogen være med til at indfri den ambition, forklarer Maria Jørgensen. 

En arbejdsgruppe for bymidten vil blive nedsat i forbindelse med eller efter endnu et borgermøde, som holdes den 28. marts i Nexø.

De foreløbige planer er dels en forskønnelse af torvet, dels at det skal være langt nemmere at skabe aktivitet på torvet.

- Måske skal vi også udvide scenen. Der skal ske meget mere her på torvet. Det skal være skideskægt at være borger i Nexø - også for turister, sagde Carsten Aalling på mødet.

Han slog fast, at det hele stadig er på ideplan, og at beboerne og de forretningsdrivende omkring torvet også skal inddrages.