Bornholms Hospital: Bopælspligt står i vejen for at få læger til Bornholm

Bornholms Hospital: Bopælspligt står i vejen for at få læger til Bornholm
Bornholms Hospital. Foto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 26. JAN 2022 • 13:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. JAN 2022 • 13:00

Læger har i flere tilfælde fået afslået deres ønske om at måtte fravige bopælspligten på Bornholm. Reglerne om bopælspligt risikerer at føre til, at læger med livsnødvendige kompetencer vælger Bornholm fra, mener Bornholms Hospital, der derfor har bedt kommunen om at få disse læger undtaget fra reglerne. Kommunalbestyrelsen behandler sagen i aften.


Læger vælger Bornholm fra, fordi de ikke kan arbejde på Bornholms Hospital uden også at være underlagt kommunens regel om, at der er bopælspligt i otte bornholmske byer: Rønne, Nexø, Aakirkeby, Hasle, Allinge, Svaneke, Klemensker og Gudhjem-Melsted.

Derfor ønsker hospitalet, at "læger med livsnødvendige kompetencer" bliver undtaget fra reglerne om bopælspligt. I praksis ved at kommunen sætter en undtagelse ind i reglerne og lader den undtagelse gælde netop for læger.

Det ønske har Bornholms Hospital præsenteret for kommunen. I aften skal kommunalbestyrelsen afgøre, om kommunen skal imødekomme hospitalet.

"Rekrutteringsudfordringerne på Bornholms Hospital er betydelige og andrager nu et omfang og en alvorsgrad, hvor de eksplicit er nævnt som indsatsområde i Region Hovedstadens budgetaftale for 2022", skrev hospitalsdirektør Annemarie Hellebek den 11. januar til kommunen.

På job med kort varsel

For hospitalet er det "næsten umuligt at rekruttere speciallæger på fuld tid", men på deltid er det lykkedes at ansætte flere, der samtidig også er ansat på et andet hospital i regionen.

Lægerne på deltid flytter typisk ind i sommerhuse eller andre steder uden bopælspligt, men en mindre del af dem (anæstesi- og fødelægerne) skal kunne møde med 15 minutters varsel, fordi de indgår i akutberedskabet på Bornholms Hospital.

"De 15 minutter regnes fra kaldet er modtaget af lægen i eget hjem, til pågældende læge skal stå omklædt ved patienten på operationsgangen. Disse læger kan således ikke bosætte sig ude på øen, men kun med en meget lille afstand til hospitalet, og de søger derfor dispensation fra bopælspligten, hvis de ikke er bosiddende i regionskommunen", oplyste Bornholms Hospital også til kommunen tidligere på måneden.

Netop nu er tre af hospitalets fem anæstesilæger ansat på deltid. Blandt de tre har kommunen givet to afslag på at blive undtaget fra reglerne om bopælspligt.

Bornholms Hospital har ifølge Annemarie Hellebeks brev undersøgt mulighederne for selv at stille boliger til rådighed for deltidslægerne – kun for at nå frem til, at det ikke er muligt.

Overenskomsten forpligter hospitalet til at stille boliger til rådighed for yngre læger i uddnnelsesstillinger, og resten af sine boliger bruger Bornholms Hospital på vikarer, der er inde på korte ophold.

"Behovet for eksterne vikarer blandt læger, radiografer, sygeplejersker og jordemødre er desværre stærkt stigende og uden udsigt til ændringer for nuværende", oplyste Bornholms Hopital også i sit brev til kommunen.

Hospitalsdirektør Annemarie Hellebek fortalte også, at Bornholms Hospital er "meget opmærksom på" grundene til, at der er bopælspligt i Rønne.

"Men vi tænker ikke, at reglerne har været tiltænkt den aktulle situation omkring opretholdelsen af et akutberedskab til hospitalet på Bornholm", hed det endelig i hospitalets brev.