Børnehuse lagt ned af corona - mere end halvdelen af personalet har været ramt på samme tid

Børnehuse lagt ned af corona - mere end halvdelen af personalet har været ramt på samme tid
Richardt Guldager, Børnehuset i Hasle, har fået leveret en stor pakke med selvtests. Dem skal personalet tage to af om ugen. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 20. JAN 2022 • 15:30
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
20. JAN 2022 • 15:30

Daginstitutioner mærker pres hele vejen rundt og sender tak ud til forældrene: Uden jeres støtte havde vi ikke klaret det.

 

Den nye corona-variant Omikron har bragt smittetallet til helt nye højder på Bornholm, og børn i tre-femårsalderen er nu en af de grupper, der er hårdest ramt. Det kan man mærke i daginstitutionerne.

– Smittetallet er eksploderet. I december var mere end 50 procent af personalet ramt på samme tid, siger Richardt Guldager, leder i Børnehuset i Hasle.

Som leder mærker han effekten af den nye, supersmitsomme omikron-variant på alle niveauer.

Personalet er syge, forældre er pressede af deres arbejdsgivere, det kniber med at finde vikarer.

– Jeg har faktisk lige haft en vikar til samtale, inden du kom, fordi hende, der skulle have været vikar i denne uge, har fået corona, siger Richardt Guldager.

Han priser sig lykkelig for, at fraværet af personalet er gået nogenlunde lige op med fraværet af børn.

– Det er et puslespil. Vi har været heldige, at nogle af vores forældre er på barsel eller arbejder hjemme, og så har de holdt deres børn hjemme. Uden deres hjælp havde vi ikke klaret den, siger han.

Kasper Lau Larsen, leder i Børnehuset i Klemensker, har svært ved at finde vikarer, når personalet bliver ramt af corona. Foto: Anette Vestergaard

Det er ren pasning lige nu

Samme oplevelse har Kasper Lau Larsen i Børnehuset i Klemensker.

Her er børnene stort set gået fri, men personalet har været hårdt ramt den seneste måned.

– Vi fik det første tilfælde den 20. december og den første uge i januar manglede en tredjedel af personalet.

Jeg var lidt naiv og troede at det ville drive over hen over julen. Men allerede 1. januar tikkede der 2-3 sms'er ind fra ansatte, der var blevet smittet

Kasper Lau Larsen, Børnehuset i Klemensker

– Jeg var lidt naiv og troede at det ville drive over hen over julen. Men allerede 1. januar tikkede der 2-3 sms'er ind fra ansatte, der var blevet smittet.

De to dagtilbud har plads til mellem 56 og 70 børn, og begge steder har man måttet tilpasse aktiviteterne efter det store sygefravær.

– Det er ren pasning lige nu, siger Kasper Lau Larsen, der har flyttet rundt på nogle af sine opgaver for at få hverdagen til at gå op.

– Den nære omsorg er førsteprioritet. Jeg har løst mine lederopgaver på andre tidspunkter, fordi jeg har været mere på gulvet, siger han.

Lene Toghill gik på efterløn den 1. januar. Troede hun. Nu er hun tilbage i Børnehuset i Klemensker for at dække ind for en syg kollega. Foto: Anette Vestergaard

Efterlønner blev kaldt ind

Lene Toghill er et godt eksempel på, hvor hårdt smitten har ramt daginstitutionerne. Den 63-årige pædagog gik på efterløn den 1. januar efter otte år i Klemensker Børnehus. Ugen efter ringede telefonen. Om hun ville dække ind for en covid-ramt kollega inde hos Krabberne?

– Jeg kunne ikke sige nej. Jeg ved, hvor svært det er at finde vikarer, og man kan ikke bare hive folk ind fra gaden. Børnene kender mig, siger Lene Toghill, der bliver hængende, så længe der er brug for det.

Det glæder lederen i Børnehuset i Klemensker.

– Der er akut mangel på arbejdskraft. Så vi holder godt fast på dem, vi har, siger Kasper Lau Larsen.

Ok hvis I tager en fridag

En rundringning viser, at der er stor forskel på, hvor hårdt de enkelt daginstitutioner rammes. Allinge Børnehus og Trilobitten i Aakirkeby har været relativt forskånede for coronarelateret sygefravær. Annette Christensen fra Allinge Børnehus fortæller, at der har været tilfælde af smitte både blandt børn og personale, men ikke noget voldsomt.

I Trilobitten, der huser over 80 børn, har man mærket coronaen som en tilbagevendende faktor på grund af isolationsreglerne.

– Normeringsmæssigt er det forsvarligt, også i forhold til kvalitet, men i december måtte jeg skrive ud til forældrene et par gange og sige, at det var ok, hvis de tog en fridag, siger Pia Holm.

Også her lyder en stor tak til forældrene for at støtte daginstitutionen under den igangværende bølge.

– Forældrene har været gode til at teste og holde børnene hjemme.

Forældre bange for at blive fyret

Kasper Lau Larsen og Richardt Guldager er også udelt begejstrede for den støtte, de har fået af kommmunens Center for Børn og Familie under coronaen.

– De er på fra klokken seks til klokken 22, de er en kæmpe ressource, og jeg har følt mig 100 procent tryg, lige siden pandemien startede. Jeg har ikke følt mig alene på noget tidspunkt, siger Kasper Lau Larsen.

Richardt Guldager har haft samme oplevelse. Center for Børn og Familie har haft en specialkonsulent ansat siden pandemiens start, som hjælper alle daginstitutioner på Bornholm med at finde rundt i retningslinjer og testkrav.

– Han er på hele tiden, også lørdag og søndag, og jeg er helt tryg ved, at jeg ikke skriver noget forkert ud til forældrene, siger Richardt Guldager.

Efter en presset start på det nye år, fornemmer Richardt Guldager, at der er ved at komme ro på igen, både i Børnehuset i Hasle og ude i samfundet.

Smitten har imidlertid sat sine spor under den igangværende bølge.

– I ugerne op til jul hørte jeg forældre fortælle, at de ville blive fyret, hvis de havde mere sygefravær, og jeg har haft personale, der ikke kunne sove om natten, fordi var bange for, at de ville blive smittet. Det har jeg ikke oplevet i januar. Så nu håber vi, at det snart er slut, og at der ikke kommer en ny bølge, der er værre.


Ni personaler syge på én gang

– og 18 ud af 20 børn på Skinnestuen er eller har været smittet. Men humøret er højt i daginstitutionen Trinbrættet i Rønne.

Daginstitutionen Trinbrættet i Rønne har været hårdt ramt af corona i de forgangne uger. Arkivfoto: Allan Rieck


Af Anette Vestergaard

BØRN

BORNHOLM

Smittetallene har de seneste måneder presset daginstitutioner i knæ landet over. I visse kommuner har sygefraværet været så højt, at kommunens administrative personale har været nødsaget til at forlade kontoret og køre ud og passe børn. I værste fald har der ifølge Kristian Johannesen dårligt nok være nogen til at åbne institutionen om morgenen.

Så galt er det ikke gået på Bornholm

– Vi er langt fra så hårdt ramt som ovre, siger Kristian Johannesen, specialkonsulent i Center for Børn og Familie i Bornholms Regionskommune. Han har løbende holdt de kommunale børnehuse opdateret på retningslinjer og testkrav under den to år lange pandemi.

Det er alle steder nu

Det er indtil videre lykkedes for kommunens 18 daginstitutioner at holde skindet på næsen under den igangværende bølge, men i enkelte tilfælde har sygefraværet været tæt på kritisk.

– I sidste uge var ni personaler syge på Trinbrættet i Rønne, som er Bornholms største institution med 112 børn. De er vist nede på fem nu, siger Kristian Johannesen, der oplever, at det typisk tager syv til ti dage, før man er tilbage på fuld bemanding efter et smitteudbrud blandt personalet.

Erfaringen med omikron er, at den smitter meget, når der først er et udbrud. Konsekvensen er, at man om et par måneder må påregne, at de fleste har været smittet med omikron.

Men det får ikke myndighederne til at slække på kravene.

– Vi arbejder snorlige efter retningslinjerne, deler stuerne op for at inddæmme spredningen, og personalet selvtester to gange om ugen. Men det er alle steder nu, siger Kristian Johannesen.

– Vi er langt fra så hårdt ramt som ovre, siger Kristian Johannesen, specialkonsulent i Center for Børn og Familie i Bornholms Regionskommune. Arkivfoto: Berit Hvassum


18 børn har været eller er smittet

Det bekræfter Helle Morell fra Trinbrættet. Her var ni af husets 20 personaler ganske rigtigt corona-syge i sidste uge. I denne uge er personalet så småt begyndt at vende tilbage.

Børnene har også bidraget til de høje smittetal på Trinbrættet, fortæller Helle Morell. På Skinne-stuen, hvor Helle Morell er pædagog, er der stort set ingen i børnegruppen, der er gået fri.

– Vi har tyve børn i alt, og ti af dem har været smittet. Otte af de ti børn, der ikke er her i dag, er smittet med corona, siger hun.

Forud for udbruddet har personalet på Trinbrættet løbende undret sig over, at smitten tilsyneladende gik udenom institutionen i Rønne Nord.

– Og så kom det i sidste uge, massivt. Men humøret er godt. Vi er snart igennem, og de fleste mærker ikke meget til det, siger Helle Morell.