Bestyrelsesformand om lukning af madskole til 10 millioner kroner: 'Uforsvarlig brug af skattepenge'

Bestyrelsesformand om lukning af madskole til 10 millioner kroner: 'Uforsvarlig brug af skattepenge'
I budgetforliget indgået mellem Socialdemokratiet og Venstre torsdag sløjfes økonomisk støtte til Paradisbakkeskolens netop åbnede madskole. En madskole som kommunen har brugt 10 millioner kroner på. Foto: Berit Hvassum
KOMMUNEBUDGET | NEXØ | ABONNENT | 2. SEP 2021 • 16:02
KOMMUNEBUDGET | NEXØ | ABONNENT
2. SEP 2021 • 16:02

Det er først lige kommet op at køre, det spritnye skolekøkken på Paradisbakkeskolen. Ovnene, de profesionelle køkkenmaskiner og de blanke metalborde har ellers stået klar siden sommeren 2020, men på grund af corona har det først været forsvarligt at tage det nye skolekøkken i brug i dette skoleår.

Således har kommunens pilotprojekt, nemlig madskolen, kun kørt i små fire uger, før det nu risikerer at lukke. I kommunens budgetforslag om næste års kommunalbudget er Socialdemokratiet og Venstre blevet enige om at sløjfe driften af madskolen fra budgettet.

Forslaget møder kritik og undren hos Paradisbakkeskolens bestyrelsesformand, Kenneth Larsen:

– Vi er der, hvor vi har brugt cirka 10 millioner skattekroner på at bygge madskolen, og selvom vi har været lukket af corona og først nu for alvor har fået gang i madskolen, har vi allerede overgået vores politiske målsætning. Så succesen er der, og så vil de bare skrotte det hele, siger han og stiller spørgsmålstegn ved de to-cifrede millionbeløb, man har brugt på det, han kalder et 'prestigeprojekt'. Madskolen skulle nemlig ikke kun give eleverne mad på tallerkenen, nej, der var flere fordele, understreger han.

– Hvad med alle de gode tanker, der var med inklusion af sårbare børn, og dem der har skolevægring, som vi kunne få tilbage i skolen stille og roligt via skolekøkkenet? Vi har slet ikke set alle de fordele, som madskolen kan bidrage med. Det er en dybt uansvarlig omgang med skatteydernes penge, siger han.

Om madskolen

Madskolen er et pædagogisk tiltag, som BRK kører som forsøgsordning på Paradisbakkeskolen, hvor den oprindelige tanke var at udrulle konceptet til kommunens andre folkeskoler, hvis madskolen var en succes. Madskolen er sat i verden for at understøtte elevernes maddannelse og sundhed, ligesom den skal styrke skolens fællesskab og tværfaglighed, samt sikre inklusion og bidrage til elevernes almene dannelse. Det fremgår af Paradisbakkeskolens hjemmeside.

Omkostningerne til råvarerne bliver dækket af de 10 til 15 kroner, som forældrene selv betaler per frokostmåltid.

Rammer de sårbare børnefamilier

Eleverne skiftes til at stå i køkkenet og lave mad til skolens andre elever. Altid i halve klasser, og cirka en gang om året. Den anden halvdel af klassen får undervisning i klasselokalet imens. Ugen efter skifter de. På madskolen lærer de om madlavning og om miljø, økologi, madspild, genanvendelse og emballage.

Tilknyttet madskolen er der én kok, to køkkenassistenter, én ernæringsassistent, én pædagogisk assistent og én opvasker.

Driften til madskolen er på 1.032.000 kroner, og går til aflønningen af madskolens personale, og det er de penge, som Socialdemokratiet og Venstre nu vil spare væk.

Formanden for Paradisbakkeskolens bestyrelse er både rystet over den beslutning. Især fordi madskolen, ifølge Kenneth Larsen, allerede er en stor succes, skønt den kun har været i gang i lidt over tre uger.

– Allerede i næste uge har vi over 1000 bestillinger på mad. Det er blevet en større succes, end vi turde håbe på. Så lad os nu se, om budgetforslag går igennem. Jeg kan ikke forestille mig, at man vil skære så stor en succes væk for til gengæld at bruge mange millioner på et nyt rådhus. Så jo, de rasler med sablerne, men det må fanme ikke ske.

Kenneth Larsen henviser til, at det vil koste mindst 59,5 millioner kroner at omdanne UCC's tidligere bygning på Snorrebakken udenfor Rønne til kommunal administration, og at den samlede pris for drømmen om at modernisere alle kommunens bygninger i Rønne og Tejn vil lande mellem 114 og 150 millioner kroner.

Derfor tvivler Kenneth Larsen også på, at Socialdemokraterne og Venstre rent faktisk vil lukke madskolen, når de har tænkt sig om en ekstra gang.

– Det er ikke okay at bruge så mange penge, og så bagefter lukke det, samtidig med at sidde til et budgetforlig, hvor man bliver enige om at bruge 150 millioner kroner på nogle mursten. Det svarer til at sige: "Vi vil ikke bruge penge på sårbare og udsatte børn, som har skolevægring og alt muligt andet". Og det kommer oven i spareforslag, der også går udover de mindre bemidlede børnefamilier. Så, det er grotesk, den måde, det kører på.

– Jeg tvivler på, at der er politikere, der først har brugt så mange penge, som de har brugt på madskolen, for så bagefter vil lukke den. Det giver ikke nogen mening.

Ingen mellemvej

Ifølge Kenneth Larsen er en mindre madskole heller ikke en mulighed, da det vil indebære udlicitering, men det er ulovligt, forklarer bestyrelsesformanden.

– Du kan ikke først have brugt omkring 10 millioner på at bygge et eller andet for skatteydernes penge og så lade nogle private aktører komme ind og stå for driften. Det er jo konkurrenceforvridende over for dem selv, når de har bygget deres egen virksomhed.

– Så den mulighed duer ikke, og så er der den anden mulighed, hvor man eksempelvis siger, at der kun er madskole tre dage om ugen. Men tror du, at vi kan få en kok, der har sagt sit andet fuldtidsarbejde op, til kun at arbejde tre dage om ugen, hvad skal han så lave resten af tiden? Jeg tror ikke, vi kan få en kok til at gå med på sådan en præmis.

Formanden for Paradisbakkeskolens skolebestyrelse er derfor klar i sin konklusion: Enten spilder man skatteborgernes penge ved at lukke madskolen, eller også lader man forsøgsordningen køre videre, indtil man kan evaluere ordentligt på det. Der er ikke nogen mellemvej.