Bestand kan ligefrem vokse sig større: Motorsportsbane vil ikke påvirke fredede dyr negativt

Bestand kan ligefrem vokse sig større: Motorsportsbane vil ikke påvirke fredede dyr negativt
Med enkle tiltag kan bestanden af fredede markfirben i området ved Bolbyvej i Klemensker vokse, og etableringen af en motorsportsbane i området vil ifølge en miljøkonsekvensrapport ikke have en negativ indvirkning på forekomsten af markfirben. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | KLEMENSKER | ABONNENT | 22. JAN 2022 • 12:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | KLEMENSKER | ABONNENT
22. JAN 2022 • 12:00

En bestand af fredede markfirben kan have gavn af nogle enkle plejetiltag i det område i Klemensker, hvor Bornholms Motorsport gerne vil etablere en bane.


Hvis en motorsportsbane i Klemensker bliver anlagt med en række foreslåede plejetiltag, kan det ligefrem være gavnligt for en bestand af fredede markfirben i området.

Det fremgår af en miljøkonsekvensrapport, som er blevet offentliggjort på regionskommunens hjemmeside.

Det er ikke sådan, at etablering og udvikling af motorbanen i sig selv vil have en positiv betydning, men en række foreslåede plejetiltag vil understøtte muligheden for, at en isoleret bestand af markfirben kan opnå en gunstig bevaringsstatus.

I forbindelse med en monitering i maj og juni blev der fundet i alt 12 markfirben på det undersøgte areal, heraf var fire voksne og otte unge markfirben klækket i eftersommeren 2020.

Øge antallet

Størstedelen af området ved Bolbyvej er plantet til med tæt skov og er derfor uegnet som raste- og yngleområde for markfirben. Dog er den sydlige del ved en tidligere råstofgrav raste- og yngleområde.

Med ganske enkelte tiltag og fornuftig pleje er det ifølge miljøkonsekvensrapporten muligt at sikre den nuværende bestand af markfirben og endda øge den. De anbefalede tiltag vil således øge antallet af velegnede æglægningspladser, samtidig med at de vil forøge mængden af solepladser for voksne og unge markfirben.

Det drejer sig konkret om en række volde, der er eksponerede mod syd og vest.

Slåning hvert år

Konkret går de anbefalede plejetiltag ud på at etablere 20 soleksponerede grusbunker på de anlagte volde.

De 20 grusbunker etableres, ved at der graves 20 huller ind i voldene.

Med henblik på at sikre dem som gode leve- og ynglesteder for markfirben bør voldene slås årligt for at undgå tilgroning. Slåningen bør foretages i november efter at markfirbenet er gået i vinterdvale, fremgår det af miljøkonsekvensrapporten.

Miljøkonsekvensrapporten er sammen med udkast til både en tilladelse og en miljøgodkendelse sendt i offentlig høring frem til den 12. marts.

 

Se høringsmaterialet her