Arbejdet vil vare i årtier: Nu graver de igen på Sorte Muld

Arbejdet vil vare i årtier: Nu graver de igen på Sorte Muld
Gårdejer Torben Ipsen (med kasket) ejer den jord, som Sorte Muld ligger på. Han er en begejstret støtte af arbejdet, også selvom det forhindrer ham i at dyrke en del af sin jord. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 18. MAJ 2021 • 08:11
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
18. MAJ 2021 • 08:11

FORTIDSFUND

Det blev både højtideligt, meget forventningsfuldt og frem for alt præget af stor glæde, da udgravningen af jernalderpladsen Sorte Muld i Ibsker mandag lidt over middag gik i gang igen efter sidste års påtvungne pause på grund af corona.

Sorte Muld er så rigt på både fund og viden om Bornholm og hele Østersø-området i jernalderen, at stedet næppe vil være færdigudgravet før om 50 år, sagde Bornholms Museumscenters direktør Jacob Bjerring-Hansen i sin tale. Til den tid er hans og museets vision, at Bornholm også er blevet et sted, hvor arkæologi og turisme mødes på nogle måder, som man ligesom med selve Sorte Muld kun kan se konturer af i dag.

– Vi har et mål om at finde ud af, hvordan vi kan koble turisme og arkæologiske udgravninger sammen. På den måde vil vi også gerne skabe en forretningsmodel for os som museum, for lige nu er det dyrt at grave her, sagde han.

– Så hvad der foregår på Sorte Muld er også en del af at bygge et stort arkæologisk center op på Bornholm. Vi har nogle af de rigeste fund fra alle historiske perioder.

– Sorte Muld er det aller vigtigste arkæologiske sted på Bornholm. Vi står ved det, der i jernalderen var Nordeuropas Middelhav: Et sted, hvor alle kulturer mødtes, sagde Jacob Bjerring-Hansen.

– Vi er begyndt at forstå, hvilket sted vi står ved. Der er udført et kæmpe stykke arbejde, men vi står også stadig lige ved begyndelsen af det. Det bliver måske jeres børn, der ser udgravningerne blive gjort færdige. Det er noget helt særligt, der træder frem her, nok det aller vigtigste jernaldersted i Østersø-regionen.

– Når vi er blevet færdige med tempelbygningen, hvis vi da nogensinde bliver færdige med det, vil vi gerne gå videre med de høvdingelignende gårde, der også ligger her. Derfra vil vi gerne gå videre med det bylignende landskab, som vi ser.

– Du må nok være forberedt på, at vi kommer igen i de næste 50 år, sagde Jacob Bjerring-Hansen dernæst til Torben Ipsen, der ejer Sorte Muld-jorden.


Thomas Thors på første besøg på Sorte Muld. Foto: Jens-Erik Larsen

Thors på første besøg

For borgmester Thomas Thors (S) var besøget det første på Sorte Muld, som han indtil mandag kun kendte fra artikler og bøger.

– Det er en stor oplevelse for mig at stå her i dag. Faktisk har jeg ikke været på Sorte Muld før, men jeg har læst om det, og det er jo et fantastisk sted, sagde han.

– Noget tyder på, at Sorte Muld har været en meget central del, ikke bare på Bornholm, men i hele Østersø-området. Og meget tyder på, at vi her har haft et meget velordnet samfund, hvor man vidste, hvem der gjorde hvad.

– For en borgmester er det også sjovt at overveje: Hvad gjorde den her stormand? Hvordan manifesterede han sin magt? Det ser jo ud til, at han også har benyttet sig af muligheden for at koble lidt religion på. Det har nok styrket hans autoritet, men det kan man jo ikke rigtig i dag, sagde Thomas Thors.

Hvad der foregår på Sorte Muld er også en del af at bygge et stort arkæologisk center op på Bornholm. Vi har nogle af de rigeste fund fra alle historiske perioder, og vi har også et mål om at finde ud af, hvordan vi kan koble turisme og arkæologiske udgravninger sammen

Jacob Bjerring-Hansen, direktør for Bornholms Museumscenter

Også han glædede sig over, at arbejdet på Sorte Muld nu kan blive genoptaget. Thomas Thors sendte desuden en særlig hilsen til de 12 arkæologistuderende fra Aarhus Universitet Moesgaard, der sommeren igennem skal både grave og formidle Sorte Muld for publikum på selve stedet. I juni støder studerende til fra både USA og Polen.

– Det er virkelig godt, at vi nu kan genoptage arbejdet. Og det er også dejligt at se, at der kommer folk ovrefra, endda helt fra Jylland, for at være med, sagde Thomas Thors.

– For Bornholm er der også mange perspektiver i at være uddannelses-ø og vise, at vi kan noget her, som man ikke kan andre steder.

Fra netop Aarhus Universitet Moesgaard sagde studielektor Jens Andresen, at Sorte Muld er så stort, at der skal mange til for at løfte arbejdet – og at han og hans studerende var mere end glade for at kunne give et bidrag.

– Uden det fælles bidrag ville der ikke være noget. Så ville vi ikke få løftet det her område, der er i international klasse. Derfor er det også en ære hvert år at bringe et nyt hold studerende fra Aarhus Universitet Moesgaard til det her sted, sagde Jens Andresen.

– Det er ligesom med køerne, der bliver sluppet løs efter lang tids indespærring. Nu kan vi endelig komme i gang og gøre noget.