Anklager kræver forvaring til overfaldsmand

Anklager kræver forvaring til overfaldsmand
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 3. MAR 2021 • 19:30
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
3. MAR 2021 • 19:30

RETTEN

Den 42-årige mand, som i august sidste år overfaldt sin tidligere arbejdsgiver med en lægtehammer, bliver stillet for retten den 29. marts.

Ved overfaldet, som fandt sted på den tidligere arbejdsgivers bopæl, tildelte den 42-årige mand sit offer adskillige slag i hovedet med en lægtehammer.

Det resulterede i at ofret fik flere brud på kraniet og på ansigtsknogler, fik flere blødninger i hjernen, og at der var overhængende fare for hans liv.

Planlagt overfald

I ved grundlovsforhøret i august erkendte den 42-årige, at han, at han gennem længere tid havde planlagt at overfalde den sit offer med en hammer, når han fik lejligheden.

Angiveligt fordi han var af den overbevisning, at den tidligere arbejdsgiver gennem tre år havde forsøgt at forgifte ham med nervegift.

Det skulle ifølge den 42-åriges forklaring til politiet være sket ved at overfaldsofret kom giften i drikkevandet i den 42-åriges kolonihavehus i Rønne, ligesom han også var af den overbevisning, at den tidligere arbejdsgiver havde forgiftet drikkevandet da han i en periode boede sin tante på Lolland og besøgte sin kusine i Nykøbing Falster.

– Han kom noget i vandet, så det blev helt hvidt, fortalte den 41-årige til politiet, da han efter overfaldet blev afhørt om motivet.

Her havde han også fortalt politiet, at han flere gange havde set våde pletter de steder, hvor han færdedes. Pletter, som han var overbevist om, var gift, som den tidligere arbejdsgiver havde lagt ud, for at komme ham til livs.

Lang tids paranoia

Tankerne, om at den tidligere arbejdsgiver ville ham til livs, havde den 42-årige haft i en længere periode, og han havde i emails og tekstbeskeder til sin familie og bekendte flere gange givet udtryk for, at han mente, at det var lykkedes overfaldsofret at forgifte ham.

- Giften har ædt nerverne i min rygmarv og hjerne op, skrev han i en email til et familiemedlem, hvor han også fortalte familiemedlemmet om adskillige andre symptomer ham oplevede, og som han mente skyldtes den forgiftning, som han mente, den tidligere arbejdsgiver stod bag.

Den 42-årige har siden anholdelsen den 10. august siddet varetægtsfængslet.

Først i en almindelig arrest, mens man ventede på, at der blev plads på en psykiatrisk afdeling, sidenhen på en psykiatrisk afdeling, hvor man blandt andet har gennemført en mentalundersøgelse af den 42-årige.

Og hvis anklagemyndigheden får medhold, når sagen skal for retten, kan overfaldsmanden sandsynligvis se frem til at tilbringe endnu længere tid på en psykiatrisk afdeling.

Tidsubegrænset forvaring

Ifølge anklageskriftet kræver anklager Anne Moe nemlig den 42-årige idømt tidsubegrænset forvaring på en psykiatrisk afdeling.

Det er en straf, der bringes i anvendelse, hvis retten eksempelvis finder det bevist, at en gerningsmand i gerningsøjeblikket var utilregnelig på grund af sindsygdom.

I den slags tilfælde kan en gerningsmand ikke straffes med almindeligt fængsel, men kan i stedet anbringes på en særlig psykiatrisk afdeling.

Hvis den dømte findes skyldig i drab, røveri, frihedsberøvelse, alvorlig voldsforbrydelse, trusler på livet, brandstiftelse, en alvorlig seksualforbrydelse eller forsøg på en af disse forbrydelser, kan retten vælge at gøre straffen tidsubegrænset.

Det betyder i praksis, at den dømte skal side anbragt indtil en domstol træffer beslutning om løsladelse.

Senest fem år efter den første dom skal en domstol tage stilling til, om den dømte kan løslades.

Hvis dette ikke er tilfældet skal dommen revurderes mindst hvert andet år.