850 millioner kroner til udvikling af grønne brændstoffer

850 millioner kroner til udvikling af grønne brændstoffer
Havvind kan omdannes til brændstof via såkaldte power-to-x-teknologier. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| 18. JUN 2021 • 09:47
Henrik Nielsen
Journalist

18. JUN 2021 • 09:47

POLITIK

Et bredt flertal i Folketinget afsætter 850 millioner kroner til udvikling af fremtidens grønne brændstoffer. Pengene skal gå til udvikling af såkaldt power-to-x-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Så sent som i denne uge har et nyetableret konsortium lanceret tanken om at gøre Bornholm til grøn tankstation for skibsfarten i Østersøen ved hjælp af power-to-x.

Midlerne afsættes til et fælleseuropæisk projekt om grøn brint, der har til formål at understøtte store, transnationale udviklingsprojekter, som kan komme hele Europa til gavn. Det er Erhvervsstyrelsen, der står for behandlingen af de danske ansøgninger på området.

Det er en forudsætning for deltagelse, at der både tildeles statsstøttemidler, og at de deltagende virksomheder også bidrager med finansiering selv. Statsfinansiering er en kombination af nye midler samt omprioritering af eksisterende midler.