3F blæser til konflikt mod Siemsens Gaard: Men de ansatte har ikke brug for dem

3F blæser til konflikt mod Siemsens Gaard: Men de ansatte har ikke brug for dem
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. JUN 2021 • 17:13
| ABONNENT
18. JUN 2021 • 17:13

KONFLIKT

– Jeg elsker øen, menneskene og naturen. Og så kan jeg godt lide, at der er mange forskellige, lokale producenter, man kan besøge. Æbleproducenter, dem der laver asparges og alle de ting, som ikke er inde i byen.

Det fortæller Simon Slott på 29 år. Han er kok på Siemsens Gaard i Svaneke, som 3F demonstrerer mod lørdag i forbindelse med en varslet konflikt, som fagforeningen 1. juni 2021 iværksatte mod Siemsens Gaard, fordi de nye ejere ikke vil være organiseret under overenskomsten.

Simon Slott og hans kollegaer befinder sig således midt i en konflikt, som ingen af dem har bedt om at være en del af. Ingen af de ansatte er på nuværende tidspunkt medlem af fagforeningen.

Bornholms Tidende har derfor været på besøg på Simsens Gaard og spurgt de ansatte om, hvad de mener om konflikten.

Simon Slott, kok

Han er fra København, har været uddannet kok siden 2015, og 2021 er hans femte sæson som kok på Bornholm.

Er det første gang du arbejder et sted på Bornholm, hvor I ikke har en overenskomst?

– Det tror jeg, men det er ikke noget, jeg har spurgt ind til de andre steder.

Hvad tænker du om konflikten mellem jeres ejer og 3F?

– Selvfølgelig har jeg hørt om det, men hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg ikke gået så meget op i det. Jeg går mest op i at lave god mad, mine gode kollegaer og være glad for at være her.

Så når du finder arbejde, om det er her eller i København, så betyder det ikke så meget for dig, om der er en overenskomst eller ej?

– Overhovedet ikke. Jeg forhandler altid løn, og hvis den passer med det, jeg vil have, og arbejdstimerne passer, så er det ikke det, jeg går mest op i. Så er det mere, at jeg trives på stedet, og at kemien til mine kollegaer er god. For man arbejder i et køkken mange timer om dagen, og jeg ser mere til mine kollegaer end til min egen familie.

Du har arbejdet på Siemsens Gaard siden 1. april. Hvordan har du oplevet arbejdsmiljøet her?

– Det har været godt. Vi startede med det gamle køkken og glæder os til at få det nye (den nye ejer har investeret næsten syv millioner kroner i Siemsens Gaard, red.). Så det har krævet lidt omrokeringer i forhold til de andre køkkener, jeg har arbejdet i, men vi har fået det til at fungere.

Hvor mange arbejdstimer lægger du her på Siemsens Gaard?

– Kokke arbejder omkring 12 timer om dagen med pauser, og så spiser vi allesammen sammen. Til morgenmad inden vi går i gang og igen klokken fire, hvor vi laver lækker mad. Og så arbejder vi fire dage og har tre dage fri.

Ingen af de nuværende ansatte på Siemsens Gaard er med i 3F. Er det noget I ansatte har vedtaget i fællesskab?

– Jeg tror, det er valgfrit, og man selv kan bestemme, om man vil være med eller ej.

Har de spurgt dig, om du vil være med?

– Nej.

Er du interesseret i at være medlem af 3F?

– Næh, nej. Det er ikke noget jeg går op i.

Nu har 3F varslet demonstration mod Siemsens Gaard på lørdag. Vil du lytte til, hvad de har at sige, hvis de gerne vil snakke med dig?

– Øh, nej. Det tror jeg faktisk ikke.

Hvordan kan det være?

– Jeg tror, bare ikke jeg er interesseret i, hvad de har at sige. De skulle finde noget andet og bruge tid på, for vi har det godt her.

 

Mathilde Blixt, receptionist

Hun har været i hotel og restaurationsbranchen i 25 år, er uddannet kok, men arbejder pt. som receptionist på Siemsens Gaard. Det er hendes tredje sæson op Bornholm, hvor hun også har et sommerhus.

Hvad er det, der fascinerer dig ved hotel- og restaurationsbranchen?

– Jeg har aldrig været nogen andre steder, så det falder mig meget naturligt. Jeg kan godt lide at arbejde, og jeg kan lide menneskerne, gæsterne og maden.

Er det første gang du ikke arbejder under overenskomst?

– Jeg har været i branchen i 25 år og ikke et eneste sted, har jeg arbejdet under en overenskomst og jeg har været mange steder.

Så det har aldrig været et problem for dig ikke at være dækket af en overenskomst?

– Nej, og jeg ved faktisk ikke, hvad det indebærer at være med i en overenskomst.

– Og lange arbejdstider har jeg altid været vant til. Det er på en måde det arbejdsliv, jeg har valgt. Hvis man kunne gøre noget ved det, vil jeg klart være med til den kamp, men det ser jeg også bare som en kamp, der ikke kan vindes.

Føler du, at du har fået det, du skulle have i løn?

– Jeg er uddannet kok og har arbejdet på michilinrestauranter, så det kan jeg kun sige nej til. Jeg har fået løn, som en der har arbejdet 37 timer, men har arbejdet mange flere. Men det er sådan det er i den eksklusive del af branchen.

– Altså det kunne da være skønt, hvis der var en eller andet overenskomst, der kunne tage noget af konkurrencen, men vi arbejder i internationale køkkener, og her kommer der bare en udefra og tager dit job, hvis du brokker dig, men personligt har jeg haft det fint uden overenskomst. Jeg kan godt finde ud af at forhandle, og jeg ved, hvad jeg er værd.

Hvordan ser dine arbejdstimer ud her på Siemsens Gaard?

– Jeg har fire-fem arbejdsdage om ugen fra syv til tre eller fra ni til tre.

Hvad er din fornemmelse af de løn- og ansættelsesvilkår, I ansatte har her på Siemsens Gaard?

– Som jeg kan forstå er alle tilfredse, og jeg ved Mathias (Sejer Sørensen, direktør, red.) har været rundt og spørge, hvordan det har været førhen, og hvad medarbejderne forventer i fremtiden. Og jeg tror, der er mange, der tror, at når man ikke er med i en overenskomst, så kan man heller ikke få pension, at man ikke er sikret på samme måde. Men hvad jeg kan forstå, så har vi den samme sikkerhed, og for nogle af os faktisk en bedre sikkerhed, i hvert fald hvad jeg kan forstå på stuepigerne.

Tænker du over, hvordan du vil være stillet, hvis du kom ud for en arbejdsskade, nu hvor du ikke er medlem af en fagforening?

– Nej, for jeg har mine egne forsikringer. Jeg har talt med 3F én enkelt gang, og jeg har aldrig tænkt, at de kan tilbyde mig noget, jeg ikke selv kan sørge for.

Nu er der demonstration på lørdag. Hvis 3F gerne vil snakke med dig, når du skal til eller fra arbejde, vil du så tale med dem?

– Det tror jeg ikke, jeg har noget imod.

Hvis de så spørger dig om, hvorfor du ikke er medlem, hvad vil du så svare?

– Jeg vil nok spørge til, hvad de kan tilbyde mig. For en del af min løn, vil så komme til at gå til dem, og jeg vil gerne vide, hvad jeg får tilbage.

Sofie Hansen, kok

Siemsens Gaard er hendes tredje sæson på Bornholm som kok. Hun har tidligere arbejdet sammen med den nye direktør og køkkenchef på Siemsens Gaard, Mathias Sejer Sørensen, på Stammershalle og Grønbechs Hotel.

Hvad er det fede ved at arbejde på Bornholm?

– Det er er nok naturen, når jeg har fri. Men jeg arbejder her også, fordi Mathias er her.

Hvad er det med Mathias, der gør, at du godt kan lide at arbejde med ham?

– Det er et godt team. Vi forstår hinanden og kommunikerer på en god måde. Og så er han også skidedygtig.

Har du nogensinde været medlem af 3F?

– Ja, som elev og en periode efterfølgende.

Hvordan kan det være, du ikke er det mere?

– Det er virkelig dyrt. Og jeg har kun én gang prøvet, at de hjalp, men jeg har også prøvet at ringe ind som elev, hvor jeg ikke fik noget hjælp.

Har du snakket med Mathias om at være med i 3F her?

– Nej.

Har du noget behov for det?

– Nej. Overhovedet ikke. Jeg stoler på Mathias. Jeg har arbejdet med ham flere forskellige steder, også ovre i København, og jeg ved, at han ikke vil prøve at snyde én på nogen måder.

Hvis du kom ud for en ulykke eller en langtidssygemelding, vil du så også stole på, at Mathias og Siemsens Gaard har din ryg?

– Ja.

Hvad tænker du om den konflikt 3F har indledt mod Siemsens Gaard?

– Jeg synes, det er fjollet, men jeg har ikke sat mig ind i alle detaljer. Men ud fra det jeg læser på internettet, så virker det for mig som om, at de bare er sure over, at de plejede at have en kontrakt her, og nu har de den ikke, og dermed mister de nogle penge.

– Og så har jeg faktisk lidt opgivet at følge med, fordi når sådan noget rammer de sociale medier, så handler det for folk om at vælge én side, og så diskuterer folk på kryds og tværs, selv om de måske ikke har helt styr på, hvad der foregår. Men der er altid to sider af én historie.

Vil du være interesseret i at snakke med 3F, hvis de gerne vil snakke med dig?

– Det vil da være sjovt, at de først tager fat i mig på det tidspunkt. For før det hele startede med artikler, havde de måske fat i to medarbejdere, og så går de ud i medierne og siger alle mulige ting uden at have spurgt os, som faktisk arbejder på den her arbejdsplads, og som godt kan lide at være her, og som har det godt her. I mit hoved giver det ikke nogen mening.