18 udsatte borgere fik boosterstikket

18 udsatte borgere fik boosterstikket
Vera Olsen fik sit tredje stik mandag eftermiddag. Hun har boet på Nylars Plejecenter i tre år, og har ikke været i tvivl om, at hun skulle vaccineres mod corona, selv om hun med egne ord er "pissebange for sprøjter". – Man må gøre, hvad man kan for at forebygge, siger Vera, der også er vaccineret mod influenza. Foto: Jacob Jepsen
SUNDHED | NYLARS | ABONNENT | 13. SEP 2021 • 15:23
SUNDHED | NYLARS | ABONNENT
13. SEP 2021 • 15:23

Beboerne på Nylars Plejecenter fejrede det tredje stik med en lille én.

Der er plads til 20 beboere på Nylars Plejecenter, men i øjeblikket er der 18, fordelt på to etager.

– Det er mennesker, der måske ikke kan så meget selv. Men det betyder ikke, at vi skal bestemme over dem, siger Jannie Fuglsang-Damgaard, der har været leder på centeret i snart syv år.

Derfor har det også været helt op til den enkelte beboer, om de ville vaccineres mod corona eller ej.

– Det er helt frivilligt. Men alle har været med på den, og alle er kognitivt i stand til at vurdere, hvad det er, de siger ja til, forsikrer Jannie Fuglsang-Damgaard.

Læste op fra covid-reglerne

Mandag var dagen, hvor de 18 beboere fik tredje stik – det såkaldte boosterstik.

– Det er myndighedernes anbefaling, fordi de er udsatte og sårbare, siger Jannie Fuglsang-Damgaard, der under nedlukningen har læst op fra covid-reglerne, for at hjælpe beboerne til at forstå, hvorfor de pludselig ikke måtte tage deres mad selv, men fik den serveret af personalet.

– Vi gør ellers en dyd ud af, at det man kan, det skal man selv. Men her blev vi nødt til at sige, at sådan skal det være. Men så gjorde vi meget ud af at forklare, at det er noget, ministeriet har besluttet, ikke os.


– Vi er meget stolte af, at vi ikke har haft et eneste tilfælde af coronasmitte på Nylars Plejecenter, siger centerleder Jannie Fuglsang-Damgaard. Foto: Jacob Jepsen

Ingen smittetilfælde

Beboerne på Nylars Plejecenter har med Jannie Fuglsang-Damgaards ord været vanvittig gode til at tackle retningslinjerne, mens restriktionerne stadig var gældende.

Der har heller ikke været et eneste udbrud af smitte på plejecenteret i Nylars, hverken blandt beboerne eller de ansatte, fortæller Jannie Fugslang-Damgaard.

– Vi har slet ikke været berørt. Det er gået fremragende, og det har vi fejret, siger hun.

Værnemidler skabte distance

Personalets brug af værnemidler skabte imidlertid en barriere mellem de ansatte og beboerne, som ikke plejer at være der, fortæller Jannie Fuglsang-Damgaard.

– Der kom en distance, da vi begyndte at bære mundbind og handsker. Der måtte vi snakke med dem om, at det var for at beskytte dem. Og vi har gjort det nemt for dem ved at have mundbind liggende fremme, og mindet dem om, at de skulle spritte af, når de har været ude blandt folk og så videre.

Sygeplejersker fra kommunens tværgående sundhedsteam gik i gang med at stikke klokken 14 mandag. En time senere havde samtlige beboere på Nylars Plejecenter fået boostet deres vaccine.

Det skal fejres, siger centerlederen.

– Nu, hvor vi er færdige her, så går vi ud i fællesrummet og får en lille én og fejrer, at vi allesammen er blevet vaccineret.

 

Nylars Plejecenter

Nylars Plejecenter hører under Center for Ældre i Bornholms Regionskommune. Beboerne har typisk dobbeltdiagnoser, hvilket betyder, at de har en psykisk lidelse kombineret med et tidligere- eller eksisterende misbrug af alkohol eller andre rusmidler.

Størstedelen af borgerne er mellem 55 og 65 år.

Kilde: BRK