17 klager flyttede kun lidt: Grønbechs Hotel får lov at udvide
Arkivfoto: Jacob Jepsen

8. OKT 2020 • 21:06 • AF JAKOB-MARSCHNER • GRATIS

17 klager flyttede kun lidt: Grønbechs Hotel får lov at udvide

Grønbech Hotel i Allinge får lov til at udvide. Det besluttede et flertal af Socialdemokratiet, Venstre, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne ved kommunalbestyrelsens møde torsdag aften. SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod.

Dermed går årets største lokale sag i Allinge ind i en ny fase, hvor ejeren Rasmus Nielsen kan begynde at lave om på både hotellet og udseendet af en central del af Allinge.

Samtidig går et flertal på 16 af kommunalbestyrelsens 23 medlemmer imod de i alt 17 kritiske høringssvar, der kom, efter at projektet var blevet sendt i offentlig høring i juni.

Høringssvarene endte med at ændre to ting i den lokalplan, der nu gør det muligt at udvide Grønbech Hotel: Der skal nu også etableres parkeringspladser – og for at begrænse gener for naboerne skal afstanden fra den kommende tagterrasse til facaden mod vest nu være 2,75 meter i stedet for tidligere to meter.

– Jeg vil godt fremdrage den her sag som et eksempel på, at tingene kan ændre sig undervejs. Der er hele vejen igennem lavet ændringer, der imødekommer den kritik, der har været, sagde borgmester Winni Grosbøll (S).

– Jeg vil godt give dig ret i, at projektet her har udviklet sig hen ad vejen og imødekommet naboer og andre et stykke af vejen, sagde Morten Riis (EL).

Imod den bevarende lokalplan

Ved at godkende at Grønbech Hotel kan blive udvidet fraviger flertallet i kommunalbestyrelsen den plan for at bevare og videreudvikle Allinge, som kommunalbestyrelsen vedtog i juni – på det samme møde, hvor det blev besluttet at sende planen om at udvide hotellet i høring.

– Jeg synes, at det er mærkeligt, at vi nu vedtager noget, der strider mod den bevarende lokalplan, som vi lige har vedtaget. Jeg forstår ikke, hvorfor vi med den anden hånd så gør noget andet, sagde Morten Riis.

– Godt nok er lokalplaner ikke gældende til evig tid. Det er jo dokumenter, der kan ændres. Men jeg har aldrig set en lokalplan blive ændret to måneder efter, at man lavede den, sagde Leif Olsen (SF).

Ifølge bevaringsplanen må bygninger i det centrale Allinge ikke være højere end to en halv etage. Bebyggelsesprocenten må højst være 85. Planen for at udvide Grønbech Hotel indebærer fire etager og en bebyggelsesprocent på 130.

– Det er en markant forandring i forhold til den bevarende lokalplan. Og lur mig, om ikke bygherren gerne vil tilføje de to andre matrikler sit projekt, når han først er i gang med at bygge, sagde Kim Jacobsen (DF).

Desuden forbyder bevaringsplanen for Allinge både tagterasser, altaner, franske altaner. Derfor har adskillige høringssvar blandt andet rummet kritik af, at kommunen lægger op til at særbehandle én enkelt ejendom i et område, der netop er blevet omfattet af skrappe restriktioner. Andre har ment, at Grønbech Hotel er for højt allerede i dag.

– Der er ingen grund til at smadre den bevarende lokalplan for Allinge, som vi netop har vedtaget, sagde Kim Jacobsen.

S og V bag Bornholms ja

I sagen om Grønbech Hotel har der længe tegnet sig en alliance mellem Socialdemokratiet og Venstre. Tilsammen råder de to partier over 14 af kommunalbestyrelsens 23 mandater, og torsdag havde de tillige støtte fra Bornholmerlisten.

– Vi har arbejdet for udvikling, og vi har erhvervet en tankstation for at kunne understøtte og udviklet Folkemødet. Så bakker vi også op, når der kommer en investor og gerne vil arbejde samme vej, sagde gruppeformand Søren Schow (V).

– Jeg synes, at det er et rigtig spændende projekt, og jeg glæder mig til at se det færdigt, sagde Kirstine van Sabben (BL).

 

Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Øjvind Hesselager (chefredaktør)
oh@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.