135 knoklede – største arrangement i 'hjemmeværnsmands' minde

135 knoklede – største arrangement i 'hjemmeværnsmands' minde
Kampvogne i Rønne på vej hjem fra øvelse. Foto: Presse-fotos.dk
NYHED | ABONNENT | 26. MAJ 2022 • 15:28
NYHED | ABONNENT
26. MAJ 2022 • 15:28

Torsdag er Defender-Europe 2022 færdig på Bornholm, hvor knap halvdelen af af alle aktive hjemmeværnsfolk på øen har været i funktion, fortæller deres chef, Ulrik Skytte.

I alt 135 frivillige bornholmske hjemmeværnsfolk har været i aktivitet, siden den amerikanskledede øvelse Defender-Europe 2022 i tirsdags i Bornholms Lufthavn tog hul træningen af dele af den danske hær, søværn og flyvevåben i kystnært forsvar af Bornholm og i Østersøen sammen med USA.

Blandt andet landede et amerikansk C17-transportfly i lufthavnen, så en raketkaster kunne simulere affyring mod mål i Østersøen, inden den kørte tilbage i transportflyet og fløj væk, og først i dag, torsdag, slutter øvelsen på øen, som Livgardens Panserinfanteribataljon har foretaget med CV-90 infanterikampkøretøjer og Piranha V pansrede mandskabsvogne.

Det har været en kæmpe opgave at løfte for Det Bornholmske Hjemmeværn, fortæller chefen Ulrik Skytte, som også er kommandant på Almegårds Kaserne.

– Hjemmeværnsfolkene stod for bevogtningen i i forbindelse med øvelsen i lufthavnen, det var dog kun 15-20 stykker af soldaterne, siger han.

– Men udover det har vi har haft soldater ude på øen til øvelse med Livgarden, vi har haft patruljer ude til at holde øje med, hvad vi kan kalde ændringer af normalbilledet før, under og efter øvelsen, vi har haft marinehjemmeværnet til at holde øje med, hvad der skete, og flyvehjemmeværnet har også været involveret med de ting, der har vedrørt dem. Så alt i alt har der været og er fortsat torsdag, hvor der stadig er indsat soldater til støtte for Livgarden, mange i gang. Siden mandag morgen klokken 5 og frem til torsdag klokken 17 taler vi om, at 135 hjemmeværnsfolk har været aktive.

Interessant

Hører denne opgave til de største, I har været involveret i?

– Det er klart det største arrangement, der har været på Bornholm i rigtig lang tid. Og spektret strækker sig lige fra almindelig støtte til politiet og til skarp bevogtning med skarpladte våben. Det har været en mangefacetteret øvelse, siger Ulrik Skytte.

– Der, hvor der også har været interessant, er i forhold til, at vi – altså, det bornholmske hjemmeværn – har oprettet en kommandostation, og vi har haft underlagt militærpoliti og enheder fra efterretningsregimentet og andre. Det er os, der har styret det hele, og på den måde har det været en god indsats, fordi har øvet evnen til at indsætte og styre mange enheder over en længere perioder.

Det amerikanske fly C-17 lodsede tirsdag det rullende missilsystem af typen HIMARS ud i Bornholms Lufthavn. Foto: Torben Østergaard Møller

Så der ligger også noget læring i det?

– Ja, der ligger rigtig meget læring i det, ud over at det er en skarp opgave har det også været en udfordring af vores kapacitet i forhold til at kunne indsætte mange enheder over lang tid. Det kommer ikke af sig selv, og man har ikke bare skullet holde sig vågen en weekend, hvis du forstår, hvad jeg mener. Der er tale om en uge, hvor vi har været indsat døgnet rundt.

Hjemmeværnschefen oplyser, at der på Bornholm er cirka 700 folk i hjemmeværnet.

– Men heraf er kun de cirka 300 aktive, som jævnligt deltager i øvelser og uddannelse, så det er stort set halvdelen af alle vores aktive folk, der været i gang under den her øvelse, siger han.

– Det er rigtig mange.

Hvad har der været af større ting, I har deltaget i?

– Der har ikke været noget større i hvert fald i 10 år. Det er det største i hjemmeværnsmands minde. Der har formentlig været noget større før min tid, men det her er det største i meget lang tid.

Passer på Bornholm

I et opslag på Facebook fortæller Det Bornholmske Hjemmeværn, at operationen er et bevis på, at Hjemmeværnet er en professionel samarbejdspartner for resten af Forsvaret.

– Hjemmeværnet er en partner, som resten af Forsvaret ser som en samarbejdspartner, man tror på, siger Ulrik Skytte i opslaget.

Videre kan man læse, at formålet med øvelsen var at træne samspillet mellem amerikanerne, Forsvarets tre værn og Hjemmeværnet. Og det er vigtigt, at der sendes et klar signal om at støtte hinanden, påpeger Ulrik Skytte

– Med denne øvelse viser vi også, at der er nogen der passer på bornholmerne i en usikker tid, forklarer han videre på opslaget.