Så meget koster det at finansiere et sommerhuskøb på Bornholm

NOTITS | ABONNENT | 28. APR 2022 • 20:25
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS | ABONNENT
28. APR 2022 • 20:25

Handelsaktiviteten på sommerhusmarkedet plejer at stige i takt med foråret og sommeren. Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit har derfor regnet på, hvad det koster at finansiere et sommerhuskøb.

En pressemeddelelse fra danbolig Bornholm oplyser, hvor meget det koster at finansiere køb af sommerhus på Bornholm.

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit har udregnet, at på Bornholm koster et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter 1.900.000 kroner. Hvis det finansieres med et 30-årigt realkreditlån med fast rente på 75 procent af købesummen, hvoraf de 60 procent er uden afdrag, kombineret med et 10-årigt banklån på 20 procent og en egenbetaling på 5 procent, så udgør den månedlige betaling 7.300 kroner.

– Vi har den seneste tid set, at renten er steget, men i et historisk perspektiv er der stadig tale om et lavt renteniveau. Muligheden for afdragsfrihed betyder desuden, at de købere, som ikke har haft tid eller mulighed for at spare op, kan få nedbragt den dyrere bankgæld først, og på den måde hurtigt få oparbejdet friværdi i deres fritidshus, fortæller Martin W. Kok-Hansen, der er medindehaver af danbolig Bornholm.

Friværdi veksles til sommerhus

De seneste års store prisstigninger på boligmarkedet har givet mange boligejere en betragtelig friværdistigning i deres helårsbolig. Stigningerne er til stor gavn for de boligejere, der går med overvejelser om at veksle friværdien til et sommerhus.

Hvis man optager et afdragsfrit realkreditlån i sin friværdi på 40 procent af købesummen og kombinerer det med et 30-årigt afdragsfrit realkreditlån med variabel rente på 60 procent af købesummen, så vil den månedlige ydelse på et gennemsnitligt sommerhus på Bornholm være 2.320 kroner.

– De boligejere, der har nydt godt at husprisstigningerne, kan med andre ord skære to tredjedele af de månedlige ydelser, hvis de delvist finansierer deres sommerhuskøb gennem friværdien i deres helårsbolig. Det gør alt andet lige en væsentlig forskel, siger Martin W. Kok-Hansen.

Sommerhusmarkedet under corona

Sommerhusejerne har i høj grad haft noget at klappe i hænderne over de seneste to år, hvor priserne kun har bevæget sig opad. Siden 2020 er prisen på et gennemsnitligt sommerhus på Bornholm steget med 40 procent, hvilket svarer til en gevinst på 550.000 kroner.

– Sommerhusmarkedet har de seneste to år braget gennem lydmuren, hvor priserne er steget og steget. De seneste måneder er vi dog begyndt at se en opbremsning med et stigende udbud og mere moderate prisstigninger. Man skal dog ikke tage fejl af, at selvom der er lagt en dæmper på efterspørgslen, så er interessen for sommerhuse stadig til stede, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit og tilføjer: 

– Det er stadig sælgers marked, så peger alt på, at priserne vil fortsætte med at stige, og det giver mulighed for at oparbejde friværdi i sit sommerhus. En friværdi, der i fremtiden kan omsættes til et nyt køkken eller en ny bil.