På jagt efter flere boliger til familier

På jagt efter flere boliger til familier
Bornholms Boligselskab planlægger at bygge 18 almene familieboliger i Aakirkeby, men regionskommunen vil gerne have endnu flere og planlægger derfor at efterlyse ideer hos boligorganisationerne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 7. JAN 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. JAN 2023 • 15:30

Kommunen vil gerne have bygget flere familieboliger og beder derfor boligorganisationer om at komme med ideer til at bygge nye almene boliger til netop familier.

Attraktive boliger til familier er en af de ting, der er fokus på i Bornholms officielle boligpolitik, og det er et behov, som boligorganisationer kan være med til at dække ved at bygge nye almene familieboliger.

Det har Bornholms Boligselskab en plan om at gøre i Aakirkeby, men regionskommunen vil gerne have endnu flere og planlægger derfor at henvende sig direkte til boligorganisationerne for at høre, om de har nogen ideer.

Det fremgår af erhvervs-, bolig- og beskæftigelsesudvalgets dagsorden for mødet den 10. januar.

Udgangspunktet er, at der i 2022-2024 er afsat ni millioner kroner, som kommunen kan yde til nybyggeri i form af grundkapitallån. Aktuelt er kommunen i dialog med Bornholms Boligselskab om nybyggeri af 18 almene to- og trerums familieboliger i Aakirkeby. Det forventes at medføre en ansøgning i løbet af 2023 på mellem fire og fire og en halv millioner kroner.

Tilbage er mellem fire og en halv og fem millioner kroner, og tanken er at henvende sig til boligorganisationerne med ønske om ideer til mulige nybyggerier af almene familieboliger i de kommende år, både i forhold til den aktuelle pulje og andre større nybyggerier, der vil kunne indgå i budgetdrøftelserne i de kommende år.

Ikke til ældre og unge

I sig selv har henvendelsen ingen økonomiske konsekvenser for regionskommunen, og det er heller ikke meningen, den skal have det for boligorganisationerne, hvis de vælger at reagere på den og indsende ideer til kommunen.

Derfor stiller kommunen ingen formkrav til de indspark, boligorganisationerne kommer med. Det vil dog være en fordel, hvis det er muligt at illustrere ideerne på skitseplan, fremgår det af et udkast til kommunens henvendelse til boligorganisationerne.

Som udgangspunkt er det helt åbent for boligorganisationerne at komme med bud på typer af byggerier, beliggenhed og antal boliger. Kommunen understreger dog, at man primært er interesseret i familieboliger, da man ikke ser et behov for at bygge almene ældreboliger og almene ungdomsboliger i øjeblikket.

Desuden fremgår det, at kommunen gerne lader sig inspirere af nytænkende projekter, hvor der for eksempel er tænkt i bæredygtige løsninger, der minimerer byggeriets drift, eller hvor der er tænkt i løsninger for fællesskaber på tværs af generationer.