Nye redningsstiger styrker sikkerheden på Nørrekås
Opsætningen af 41 nye redningsstiger er allerede i gang på Nørrekås. Foto: Berit Hvassum

24. MAJ 2019 • 13:13 • AF MIE MØLBAK

Nye redningsstiger styrker sikkerheden på Nørrekås

41 nye redningsstiger skal forebygge drukneulykker på Nørrekås Lystbådehavn. Opsætningen af stigerne er i fuld gang, fortæller Trygfonden, der finansierer stigerne.

– Rønne Lystbådehavn er et dejligt område, der tiltrækker mange mennesker til vandet til hygge og samvær. Men når flere mennesker færdes ved vandet, betyder det også, at der er større risiko for, at nogle falder i, og hvis uheldet er ude, er det afgørende, at man har den bedste mulighed for at komme op igen, siger René Højer, der er programchef i TrygFonden.

Redningsstigerne er af en særlig type, der er synlig fra både vand og land. Den er ifølge Trygfonden robust og nem at komme op ad. Efter at have været igennem flere års test i blandt andet is og hårde vejrforhold, bliver den nu sat op syv udvalgte steder i Danmark, heriblandt i Rønne.

– Vi er meget opmærksomme på, hvordan vi på Nørrekås hele tiden kan forbedre sikkerheden. Vi er derfor glade for at være blandt de syv udvalgte områder, der nu får opsat de nye synlige redningsstiger, og vi håber, at tiltaget vil bidrage til at undgå drukneulykker i fremtiden, siger Mikkel Engset Høst, der er driftskoordinator for de bornholmske havne.

En fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark sker ifølge Trygfonden i havne – typisk hvor folk færdes alene, mens det er mørkt, og pludselig falder i vandet.

– Vi håber, at stigerne vil bidrage til at skabe tryghed og forebygge drukneulykker på Nørrekås, siger René Højer fra Trygfonden.


Trygfondens redningsstige
Stigen er forsynet med en solcelledrevet lysenhed, der oplyser den fra skumringstid til daggry.
Den har vanger i gummi, trin i glasfyldt nylon og hæfte i pulverlakeret rustfrit stål.
Materialerne gør den eftergivende ved mindre påsejlinger og modtandsdygtig over for vejr og vind.
Redningsstigen er et resultat af en arkitektkonkurrence i 2012, og er efter flere års udvikling og test nu klar til brug.
Den indgår allerede i Dansk Designmuseums permanente udstilling om unikt dansk design fra det 21. århundrede.