Minister i samråd: Ingen garantier om flere penge
Foto: Niels Hougaard

24. APR 2019 • 13:07 • AF HENRIK NIELSEN

Minister i samråd: Ingen garantier om flere penge

Regionskommunen må væbne sig med tålmodighed i sagen om de 68 millioner kroner, den står til at skulle aflevere til Frederiksberg og Gentofte. I dag havde socialdemokraterne Lea Wermelin og Magnus Heunicke kaldt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i samråd, og han havde ingen garantier med til Bornholm.

Ligesom da han mødtes med borgmester Winni Grosbøll (S) tidligere på måneden var hovedbudskabet fra ministeren, at der bliver arbejdet intenst med at kigge alle registreringerne fra kommunerne igennem for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen. Resultatet foreligger formentlig i efteråret.

– Vi bliver nødt til at gå ind og se på, hvordan det ender konkret. Det er den saglige måde at gøre det på. Når vi kender de faktiske omstændigheder, må vi se på, hvilke værktøjer vi kan tage i brug, lød det fra ministeren.

Med det mente han, at hvis der er kommuner, der har særlige udfordringer, når den kommunale udligning bliver meldt ud, så vil regeringen se på det muligheden for særtilskud i dialog med kommunerne og Folketinget.

Brug for handling

Ifølge Simon Emil Ammitzbøll-Bille er der problemer med det kriterium, der afgør, hvor mange penge kommuner modtager som følge af befolkningstilbagegang. Det er det kriterium, som aktuelt ser ud til at sende penge fra blandt andet Bornholm og Lolland til Frederiksberg og Gentofte.

Han hæftede sig også ved, at flere kommuner har entreret med et konsulentfirma for at optimere deres registrering i forhold til det kriterium.

Lea Wermelin og Magnus Heunicke mener, der brug for handling nu.

– Kommunerne kan ikke vente på et valg eller en ny udligningsordning. Der skal laves budgetter. Der er brug for, at ministeren kommer kommunerne til undsætning, sagde Lea Wermelin under samrådet.

– Jeg havde håbet, vi var kommet det nærmere, men nu må vi afvente det arbejde, som ministeren har sat i gang, sagde hun som afslutning.