Årets første krydstogtturister kom, så og sejlede
Kim Hansen fra Østermarie var ekspeditionsleder på det krydstogt, der som det første i år ramte Bornholm fredag morgen. Foto: Allan Rieck

20. APR 2019 • 07:40 • AF NIELS EBDRUP

Årets første krydstogtturister kom, så og sejlede

Krydstogtsæsonen blev skudt i gang fredag morgen, da skibet Ocean Nova ved 8-tiden om morgenen lagde til i Rønne Havn. Ombord var små 80 passagerer - primært fra USA.

Krydstogtet var begyndt i København, hvorfra passagerne var sejlet til Stralsund i Tyskland, Świnoujście i Polen, og altså fredag nåede Rønne. Her lå skibet dog kun til kajs indtil det blev aften, hvor det sejlede videre mod Sverige – Kalmar, Visby og Stockholm.

Selskabets rejseleder var Kim Hansen fra Østermarie. Han er ellers rejse- og ekspeditionsleder hos Albatros Travel i København, og han har i 15 år lavet arktiske rejser i Grønland. Men da Ocean Nova skulle sejle i Østersøen, blev han spurgt, om han som lokal ville være ekspeditionsleder.

– Vi har haft en fantastisk dag, hvor Bornholms har vist sig fra en fantastisk side, fortalte han fredag eftermiddag efter at være vendt tilbage til havnen med rejseselskabet, der havde været på en bustur til blandt andet Bryghuset i Svaneke.

Ombygget kystskib fra Grønland

Skibet Ocean Nova er med sine 73 meter ikke et af de store krydstogtskibe. Men pudsigt nok har det været mindre, og faktisk blev det ikke bygget til at være passagerskib.

– Ocean Nova er et fantastisk krydstogtskib. Det er et gammelt kystskib fra Grønland, som er blevet bygget om – forlænget – så det i dag kan fungere som passagerskib, fortalte Kim Hansen.

Skibet er så at sige på en sommerferie i Østersøområdet. Det er nemlig vant til langt koldere himmelstrøg. Det sejler ved sydpolen, når det er varmest dernede, og oppe ved nordpolen – Svalbard og Grønland – når det er varmest deroppe.

En "venner og familie-tur"

Skibets tur i Østersøen var et personligt ønske fra ejerne. Det fortalte manager Richard Del Valle fra USA.

– En gang om året tager vi på det, vi kalder en "venner og familie-rejse", som er noget særligt for os. I vid udstrækning er det en privat rejse, men vi har også nogle betalende passagerer med, som dog er blevet inviteret. Så det er en personlig oplevelse, vi giver os selv. Og det var vigtigt at komme til Bornholm. Resten af destinationerne blev booket rundt om den dato, hvor vi skulle være her, sagde Richard Del Valle.

Hvorfor har I valgt at tage til Østersøen?

– Tidligere år har vi været i Middelhavet, Irland, England og Wales. Men Ocean Nova er bygget i Danmark i 90erne – hun er et dansk fartøj – så vi syntes, at hun skulle en tur tilbage, fortalte Richard Del Valle.

Ocean Nova er indregisteret på Bahamas.