Fire spidskandidater (og en halv) til tidlig valgdebat: Et kunststykke at samle så mange
Jeppe Kofod (tv.) er ligesom i 2014 Socialdemokratiets spidskandidat ved Europa-Parlamentsvalget. Arkivfoto: Allan Rieck

24. JAN 2019 • 13:33 • AF JAKOB NØRMARK

Fire spidskandidater (og en halv) til tidlig valgdebat: Et kunststykke at samle så mange

Der resterer fortsat fire måneder til europaparlamentsvalget, men det er ikke for tidligt at drøfte EU-politik, mener arrangørerne af Europa Brunch på Bornholms Efterskole i Rønne.

Søndag formiddag er en række af landets førende EU-parlamentarikere sat i stævne til debat på efterskolen.

Næsten 100 personer havde meldt sig til brunchen torsdag morgen, og det er ikke længere muligt at bestille en plads, oplyser arrangørerne.

Tre nuværende medlemmer af europaparlamentet kommer til at sidde i panelet: Bornholmske Jeppe Kofod fra Socialdemokratiet, Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU og Anders Vistisen, Dansk Folkeparti. SF's erfarne spidskandidat Margrete Auken har netop meldt afbud, og hun erstattes af Peter Westermann.

Også Alternativet og Det Konservative Folkepartis spidskandidater, Rasmus Nordqvist og Pernille Weiss, deltager i debatten.

Venstre repræsenteres af Jens Møller Jensen, der er partiets lokale bornholmske EP-kandidat, mens Kristian Kirk Mailand fra Rutsker er De Radikales deltager. Sidste deltager er Enhedslistens Eva Melsted Enoksen. Kun Liberal Alliance stiller ikke op med en kandidat til debatbrunchen.

Kofod (S), Kari (Folkebevægelsen mod EU), Nordqvist (Alternativet) og Weiss (K) er deres partiers spidskandidater ved valget, mens Anders Vistisen muligvis får en prominent position i valgkampen for Dansk Folkeparti, der endnu ikke har udpeget en decideret spidskandidat.

– Jeg ville gerne have samlet alle spidskandidaterne, siger søndagens ordstyrer, Claus Larsen-Jensen.

– Men at få samlet så mange - og så en søndag på Bornholm - er i sig selv lidt af et kunststykke. Det er derfor, brunchen er lagt så lang tid før valget, forklarer Claus Larsen-Jensen, der er direktør i Forum for International Cooperation og tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Alle ni politikere får som indledning fem minutter til at sætte deres dagsorden, og derefter bliver der masser af tid til debat, idet der er sat tre timer af til arrangementet.

Valget til Europa-Parlamentet afholdes den 26. maj. Politikerne vælges for en femårig periode.