Åerne tørrer ud: En hel årgang ørreder mister livet
Læsåen. Foto: Jens-Erik Larsen

17. JUL 2018 • 15:31 • AF TOMMY KAAS

Åerne tørrer ud: En hel årgang ørreder mister livet

Der går rigtig, rigtig mange små, nyudklækkede havørreder tabt i tørken, og Bornholm står til at miste halvanden årgang havørreder og bliver sat voldsomt tilbage i ørredbestanden.

Det forudser Erik Thorsen, formand for Vandpleje Bornholm. Han udtrykker stor bekymring for de bornholmske åer, hvor vandstanden lige nu er så lav, at de havørreder, der blev klækket i vinter, og dem, der blev i åerne fra sidste år, går til i sommeren 2018.

– Det er rigtig skidt, siger Erik Thorsen til Bornholms Tidende.

– Det er ganske få af ynglen, der kommer til at overleve, og dem, der formår at holde sig svømmende, er et let bytte for eksempelvis fiskehejrer, skarver, mink og rotter, for der er absolut ingen steder at gemme sig.

Vandpleje Bornholm har et skuffeprojekt liggende, som handler om at pumpe vand ud i åerne, men det er et vanskeligt projekt at gennemføre.

Erik Thorsen regner med, at man med fondsmidler kunne få projektet, som blandt andet vil lukrere på den gode mængde grundvand, på skinner, men den efterfølgende vedligeholdelse vil i fremtiden komme til at påhvilke et i forvejen stramt kommunalt budget, forklarer han.

– Så nej, vi er ikke optimistiske, siger Erik Thorsen.