Kendte skuespillere laver løjer: Bornholm får igen en sommerrevy

9. JUL 2018 • 12:38 • AF TORBEN ØSTERGAARD MØLLER

Kendte skuespillere laver løjer: Bornholm får igen en sommerrevy

Mandag eftermiddag vil skuespiller Søren Hauch-Fausbøll sammen med et hold bestående af andre skuespillere og diverse teaterfolk under et pressemøde i Almindingen ved Kyllingemoderen præsentere deres planer for sommeren 2019 på Bornholm.

Disse planer består i intet mindre end en genoplivning af den bornholmske sommerrevy, som vil blive opført samme sted.

Dermed bliver den nye revys navn "Helt ude i skoven" dobbelttydigt, hvilket jo er helt efter bogen for den slags.

Holdet ønsker at skabe en revy baseret på bornholmernes fælles historie, ny som gammel, ud fra devisen, at i både gode og svære tider fungerer scenekunsten som et spejl for det samfund, vi lever i, og en revy kan skaber kulturel værdi og et identitetsfællesskab, som ikke mange andre genrer kan gøre det. Det er da også håbet, at revyen vil kunne fungere som en slags mødested, som kan skabe samhørighed for bornholmerne og for øens mange turister.

I en pressemeddelelse om projektet fortælles det, at holdet bag det nye tiltag er professionelle skuespillere og produktionsfolk, som alle har relation til Bornholm.

Søren Hauch-Fausbøll vender således tilbage til sin fødeø og tager efter flere års revypause tråden op igen. Med sig har han ligeledes bornholmske Joakim Tranberg, der er født og opvokset i Snogebæk og netop nu er aktuel i Seebach-musicalen, som spiller på Det Kgl. Teater. Dertil kommer skuespiller Gunvor Reynberg, som i 2014 var med i den dengang endnu eksisterende sommerrevy som Bornholms Teater i en årrække producerede på Rønne Theater.

På samme måde er også den nye revys instruktør, Lars Knutzon, velkendt i blandt andet bornholmsk revysammenhæng, eftersom han flere gange har instrueret Bornholmerrevyen på teatret.

Som scenograf på revyen finder man den prisvindende Rikke Juellund, som er født og opvokset i Gudhjem.
Christianshøjkroen vil stå for bornholmske lækkerier til ganen for de publikummer, der ønsker at indtage en revymenu inden forestillingen.

Ideen til revyen kommer fra Gunvor Reynberg og Søren Hauch-Fausbøll, der som nævnt begge har lavet revy på Bornholm tidligere, og deres gode minder derfra blev inspirationen til at genoptage revygenren netop her på øen.

Bornholms Teater, som stod for den bornholmske revy i en årrække, sadlede efter den senest producerede revy i 2014 om og tog i stedet i 2015 med "Jeppe på Bjerget" hul på tre år med opførelser af Ludvig Holbergs klassiske komedier.

Den nye revy modtager støtte fra Sparekassen Bornholms Fond, Brdr. E., S. og A. Larsens Legat samt Bornholms Brand, og det er planen at forsøge at skaffe yderligere sponsorater.

Historien om revyen

Bogen "Historien om Rønne Theater – en guide" udkom i 2011 og dækker perioden fra starten i 1823 og til 2011 i dette landets ældste stadig fungerende teater. Forfatteren, teaterhistoriker Ulla Strømberg, har her givet Bornholmerrevyen sit eget kapitel, hvori man blandt andet kan læse, at revytraditionen i 1975 fik en lidt svær start med Henning Moritzen i spidsen, da denne sammen med sin ægtefælle Lise Ringheim havde forladt Det Kgl. Teater til fordel for revyen »Regn med sol«.

Det ellers var et stjernespækket hold af tekstforfattere, de to skuespillere havde i ryggen: Klaus Rifbjerg, Leif Panduro, Benny Andersen og journalist Niels Barfoed. Succesen kom da også i hus – trods indledende prøver, som ikke hang sammen – men de udsolgte forestillinger skyldtes ikke bornholmerne, har Henning Moritzen senere fortalt.

– At gå i teatret, det var ikke noget, de havde tid til. De skulle ud at fiske sild. Alligevel blev der buldrende udsolgt, fordi lystsejlerne begyndte at lægge til i havnen, bliver han citeret for at have sagt i bogen.

Siden hen tog folk som Martin Miehe-Renard, Waage Sandø, Søren Hauch-Fausbøll og Lars Fjeldmose over, og nu er der tale om "en årlig tradition på et højt kunstnerisk plan", skrev Ulla Strømberg i bogen, som altså udkom, inden denne årlige tradition i 2014 blev skrinlagt.

I øvrigt blev Bornholmerrevyen Ved Revyernes Revy i 2006 kåret som Årets Revy, og året efter blev Gordon Kennedy fra det bornholmske skuespillerhold kåret til Årets Revykunstner.

Det er med andre ord stolte traditioner, en ny sommerrevy kan bygge videre på.