Bornholms største bilsamler er død
Foto: Jens-Erik Larsen

14. MAJ 2018 • 14:44 • AF ANETTE VESTERGAARD

Bornholms største bilsamler er død

Ole Hermansen, indehaver af Bilmuseet i Aakirkeby, er død, 80 år gammel.

Ole Hermansen nåede at opleve lidt af hvert i sin lange karriere som bilforhandler og mekaniker. I 1978 blev han bornholmsk eneforhandler af det sovjetfremstillede bilmærke Lada og aflagde i den forbindelse et oplevelsesrigt besøg i Moskva, hvor han både nåede at blive bortvist fra Den Røde Plads og besigtige satelitten Sputnik - som nok en af meget få vesterlændinge.

Ole Hermansen voksede op i Klemensker som søn af Andrea og Carl Hermansen. Efter fire år på Teknisk Skole i Aakirkeby aftjente han sin værnepligt i Forvarets Tekniske Korps. I 1963 giftede han sig med Birgit Holm fra Aakirkeby og fra 1966 drev de værksted og siden Bilmuseet sammen. Parret har ingen børn.

Hermansen, der næste år kunnet have fejret 30-års jubilæum som indehaver af Bornholms største samling af veteranbiler, havde sans for humoren i detaljen og sikrede sig således en kvittering med påskriften "Heil Hitler", da han købte en BMW fra 1938 til bilsamlingen på Grammegårdsvej 1.

Sidste erhvervelse blev en motorcykel fra 1960 af mærket Honda. Ole Hermansen, der gennem årene nåede at indkøbe i alt 55 køretøjer, modtog i 1999 Aakirkeby Kommunes Initiativpris og i 2003 Nordea Banks Kulturpris.

Ole Hermansen bisættes fra Aa Kirke torsdag 17. maj kl 13.00.