Ekspert: Kommunens brug af lobbyister er på kant med loven
Foto: Berit Hvassum

11. DEC 2017 • 10:26 • AF TOMMY KAAS

Ekspert: Kommunens brug af lobbyister er på kant med loven

Med ambitionen om at få flere statslige arbejdspladser ud af regeringens udflytningsplan har flere danske kommuner brugt penge på lobbyister, der har fået til opgave at tale godt for de enkelte kommuner på Christiansborg.

Bornholm har brugt 100.000 kroner til formålet. Det kunne TV 2 Nyhederne fortælle i weekenden, og selv om en ekspert kalder det på kant med loven, er pengene godt givet ud.

Det mener borgmester Winni Grosbøll (S).

– Jeg er sat i verden som borgmester på Bornholm for at gribe de muligheder, der er for Bornholm, og for at videreudvikle øen, så det er et godt sted at bo. Og statslige arbejdspladser understøtter det, siger hun til TV 2.

– Så derfor har jeg ingen problemer med at putte lidt penge i at tiltrække nye arbejdspladser, der kan tiltrække tilflyttere, og som kan skabe et økonomisk fundament for denne her ø og gøre det endnu bedre for alle os, som er her, siger Winni Grosbøll.

Men den praksis er altså ikke helt efter reglerne, mener Klaus Josefsen, ekstern lektor i kommunalret på Aarhus Universitet.

– Kommunerne må gerne generelt informere om, hvad de kan tilbyde, hvis staten placerer en arbejdsplads hos dem. Men det der med at købe sig til politisk indflydelse, det er ikke en kommunal opgave, siger han til TV 2.
– Det er statens opgave at beslutte, hvor en bestemt styrelse skal ligge.

Ved den seneste udflytning røg Rådet for socialt udsatte til Bornholm. Om der kommer nye statsjob til Bornholm, når regeringens anden udgave af udflytningen iværksættes, er endnu ikke offentliggjort.