Fredagens leder: Den syge debat på de sociale medier

24. NOV 2017 • 13:37 • AF SØREN CHRISTENSEN

Fredagens leder: Den syge debat på de sociale medier

Bornholms borgmester forlod Facebook i nedtrykt sindstilstand for et par år siden, og selvom lige præcis det måske i virkeligheden kostede hende stemmer ved valget i tirsdags, så var hendes beslutning forståelig.

Og vi kan passende benytte lejligheden til at hilse Winni Grosbøll og sige, at tonen på nettet, i kommentarfeltet under artiklerne på tidende.dk og ude på Facebook, ikke er blevet meget bedre siden hun sagde "nej tak, det der, gider jeg ikke mere".

Tværtimod er umiddelbart min vurdering her et par dage efter valget, og vi kan jo så trøste os med, selvom det er en ringe trøst, at lige præcis den syge tone ude på de sociale medier ikke er et bornholmsk fænomen.

Lad os tage et eksempel:

I Vestjylland blev konstitueringen en mudret affære i Ringkøbing-Skjern Kommune, og på nettet gik folket amok, da den lokale spidskandidat for Socialdemokraterne under forhandlingerne valgte at pege på en Venstre-borgmester, som han ellers var gået til valg på at vælte.

Socialdemokraten nægtede at pege på Kristendemokraternes kandidat, der har udtalt, at han ikke vil vie homoseksuelle, så i nattens mulm og mørke forlod socialdemokraten oppositionen og lavede en studehandel med Venstre. Så eksploderede de sociale medier, galden løb over sine bredder. Folkedomstolen havde ikke nok i at fordømme socialdemokraternes politiske sidespring, nej hovedpersonerne blev simpelthen svinet til.

Tilbage til Bornholm: Problemet med nettet er jo, at man åbenbart kan skrive hvad man vil, uden at skulle stå til ansvar for det. Og et endnu større problem er, at det ikke længere kun synes at være de sædvanlige brokhoveder, ingen nævnt og ingen glemt, der også her på Bornholm benytter en hver lejlighed til at hælde perfiditeter og spydigheder ud over - ja, jeg havde næsten sagt - Gud og hver mand.

Den bruser, som de mennesker benytter, kommer der kun koldt vand ud af. Det er stygt og det er ondt.

Jeg vil ikke nedlade mig til at gengive nogle af de ord, som også vi på Tidende på vores hjemmeside og ude på Facebook må lægge "spalteplads" til, for ikke at tale om nogle af de debatfora, der findes på Bornholm. Men jeg vil anbefale de mennesker, der i nattens mulm og mørke falder for fristen til at gå verbalt amok til at lave den gode gamle test på sig selv, inden de går til tasterne. Og der blev sagt INDEN:

Ville jeg kunne stå på torvet i Rønne med en mikrofon i hånden og sige det samme, som jeg skriver nu?
Ville jeg kunne stå på borgmesteren eller chefredaktørens kontor og sige det samme ansigt til ansigt?

Hvis nej, så find på noget andet:

Tag noget frisk luft, cykel en tur - og fri os for det onde!
Og vend tilbage, når du har noget positivt at bidrage med.

Dagens leder er normalt kun tilgængelig på nettet for abonnenter. Vi har valgt at gøre denne leder frit tilgængelig.