I skarp konkurrence mod profferne: Nikolaj har løbet sig op i verdenseliten
Nikolaj Dam på Hammer-etapen til Etape Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen

9. NOV 2017 • 17:49SPORT • AF TOMMY KAAS

I skarp konkurrence mod profferne: Nikolaj har løbet sig op i verdenseliten

Bornholmeren Nikolaj Dam var for nogle år siden blandt de bedste løbere på Bornholm. Nu har den 27-årige løber, der blandt andet står bag triatlonkonkurrencen Tri over Gudhjem, udviklet sig til at være blandt verdens bedste inden for en helt særlig disciplin.

Nikolaj Dam blev således fornylig nummer syv til VM i OCR – det er betegnelsen for knaldhårde, militært inspirerede forhindringsløb.

Bornholmeren sluttede som næstbedste europæer og var ganske tæt på placeringerne seks til fire. Det fortæller han til nordicrace.dk.

– Det er jeg fint tilfreds med, siger Nikolaj Dam.

– En anden ting, der gør det til et rigtig godt resultat, er at jeg er inden for rækkevidde af atleter, der lever en professionel tilværelse, hvor deres eneste fokus er træning og race.

Hans hovedfokus ved VM var på standarddisciplinen, som går over 15 kilometer med 43 forhindringerm, hvor halvdelen var mure, ramper og lignende.

– Ruten bød på i alt 1.000 højdemeter, hvilket gør den til en meget kuperet rute, hvor bjerg og terrænløbere havde en klar fordel, fortæller Nikolaj Dam.

– Nogle steder på ruten var stigningsprocenten på 30-40 procent. Det betød, det var nærmest umuligt at løbe. Hvilket selv de bedste heller ikke gjorde.

Nikolaj Dam kigger frem mod næste års VM med optimisme:

– Når jeg kigger på top et til fire. i verden, så har de et meget mere professionelt setup end mig. Derfor er mit næste skridt at få opbygget et setup, der tilgodeser mere tid til en større volumen i træningen samt mere tid til at hvile, så jeg bedre kan holde til belastningerne. Det er netop også en af de ting, jeg arbejder på frem mod sæsonstart 2018, hvor jeg bestemt ikke kommer til at holde igen, siger Nikolaj Dam til nordicrace.dk.

Dam fører i øvrigt Nordic Race-sæsonen, som er en løbsserie med flere hjemlige OCR-løb. Og selv om der fortsat er et løb tilbage i sæsonen, har bornholmeren sikret sig den samlede sejr.