Ukendt borg skal graves frem i lyset
Arkivfoto

7. SEP 2016 • 15:22 • AF PETER TIEMROTH

Ukendt borg skal graves frem i lyset

– Borgen har formentlig været den store tilflugtsborg for bygderne i et af Bornholms rigeste områder i jernalder og vikingetid, når indbyggerne blev overfaldet fra havet.

Det fortæller Bornholms Museums chef-arkæolog Finn-Ole Nielsen om et temmelig ukendt borganlæg i Rø Plantage – Borrehovedet – der nu skal frilægges og forklares med historiske plancher og gøres alment tilgængeligt med vejvisning.

John Orbitt fra Naturstyrelsen på Bornholm oplyser, at man i løbet af et par uger går i gang med rydningen af borgarealet på omkring 3,2 hektar, hovedsageligt fyrretræer, og herefter skal området afgræsses permanent.

Finn Ole Nielsen skønner, at borgen har skullet skærme befolkningerne i det gamle Østerlars-Gudhjem Sogn og måske også Rø. Et befolkningsunderlag på velsagtens to tusinde plus kvæg. Mens krigerstanden kan have bestået af omkring 400 våbenføre mænd.

– Handelsmæssigt har området været et knudepunkt med sine mange naturlige anløbshavne som Salene, skærgårdsstranden ved det nuværende Gudhjem, Melsted, ved Kobbeåen og Saltuna, opsummerer Finn Ole Nielsen.

Læs hele historien i Bornholms Tidende.


Borgen i Rø tegnet af P. Hauberg 1878.