Skal alt samles i Rønne?

16. MAR 2016 • 15:30LEDER • AF SØREN CHRISTENSEN

Skal alt samles i Rønne?

Vil man liv på hele øen?

Alt skal ikke nødvendigvis til Rønne, lyder det fra partiet Venstre, efter at regionskommunens økonomiudvalg i aftes behandlede spørgsmålet om, hvordan det videre arbejde med at samle administrationerne på Bornholm skal foregå.

På mødet var der egentlig lagt op til, at indstillingen til kommunalbestyrelsen skulle være en samling i Rønne, men i indstillingen lægger man sig ikke fast på placering og struktur, som man kan læse i dagens avis.
Det er meget godt.

For dermed bliver der forhåbentlig lidt mere tid til at tage en meget god og sund debat om øens fremtid.
For skal alt egentlig samles i Rønne? Hvor skal vi egentlig hen med den her ø?

Hvilket fører mig til en gammel kæphest:
Det er lidt tankevækkende, at lokalpolitikere landet over klager højlydt over politikerne på Christiansborg, når de igen-igen tyr til centralisering, fordi nogle regnedrenge i ministerierne tror, de har regnet den ud.

For når de samme lokalpolitikere kommer hjem i deres egen ”baghave”, så at sige, så praktiseres nøjagtig samme tankegang, som den de selv arbejder imod og klager over.
Så centraliseres der og bygges nye, store administrationsbygninger, selvom alle har en fornemmelse af, at netop centralisering er roden til alt ondt.

Eller i hvert fald er med til at udsulte lokalsamfund, der efter kommunalreformen i 2007 allerede har fået et hak i tuden.

Det kan da godt være, at det på tegne- og regnebrættet ikke giver mening at opretholde for eksempel en kommunal administration i Tejn, eller en børnehave eller skole ude på øen for den sags skyld, men i min bog er der mere end økonomi på spil her.
Det handler om øens sammenhængskraft.
Intet mindre.

Vil man liv på hele øen – ikke kun i Rønne – så må der træffes nogle hårde og principielle beslutninger.
Eller som minimum bør der være tid til at tage diskussionen, som senest kom op til overfladen, da den nye skolestruktur for Bornholm blev diskuteret sidste år.

Nu har Venstres viceborgmester Søren Schow taget hul på debatten med sit udsagn.

Det kunne være interessant at høre – måske her i debatspalterne i Tidende – hvad de øvrige politikere i kommunalbestyrelsen, fra højre til venstre i salen, mener om den her sag.