6. NOV 2012 • 15:00LEDER • AF DAN QVITZAU

Bornholm er oplagt til solceller

At Bornholm er en solskinsø, ved alle, der har hørt sangen »Bornholm, Bornholm, Bornholm«. Men dét med solskinsøen er ikke kun noget, som en tekstforfatter til en refrainsang og nogle driftige turistfolk har fundet på.
Det er en meteorologisk kendsgerning, at solen på Bornholm skinner mere end i resten af landet (i ædel kappestrid med Skagen), og det er da oplagt at udnytte de varme stråler.

Det har man sådan set altid gjort indirekte i form af afgrøderne må markerne og træerne i skovene - som alle får energien til deres fotosyntese fra solen. Og for efterhånden en del år siden begyndte man at opsætte solvarmeanlæg, der kan opvarme vand til den varme hane og til husenes radiatorer. Det var den første direkte udnyttelse af solvarmen.
Det mest oplagte er imidlertid at lave elektricitet af sollyset, fordi elektricitet kan bruges på så uendeligt mange måder - og så kan den sendes videre over lange afstande.
Strøm produceret af sollys kan erstatte kul på kraftværkerne, som dels forurener og lukker CO2 ud, dels er en ressource, som skal strækkes mest muligt, fordi den en dag slipper op.
Men strøm kan også erstatte benzin i bilerne, med de samme fordele som når det handler om kul i kraftværkerne. Altså er solceller i princippet en helt oplagt løsning.
Udfordringerne har imidlertid været store for solcellerne, fordi de indtil for nylig var for dyre at producere - og vigtigt af alt: Man har ikke løst problemet med at gemme strøm i store mængder, så den kan produceres, når solen skinner, og bruges, når der er behov for den.
Nu er solcellerne heldigvis blevet så billige, at de med den statslige nettomåler-ordning kan blive hvermandseje - og samtidig skal det bornholmske Ecogrid EU projekt udjævne forbruget mest muligt, så behovet for at gemme strøm mindskes. Måske kan noget af strømmen også gemmes i elbilernes batterier, men det lader dog ikke til at blive i større omfang foreløbig.
Nettomåler-ordningen er i søgelyset, fordi den koster statskassen mange penge, og solcellerne er ikke gået fri som sådanne, fordi de kan have problemer med det samlede CO2-regnskab.
Men på Bornholm - Bright Green Island - skinner solen så meget, at CO2-regnskabet alt andet lige må være bedst, og derfor bør det fortsat være muligt at have nettomåler-ordningen her på øen, idet solcellerne naturligvis skal opsættes med respekt for bevaringsværdige bygninger.