Demokratiet var i højsæde
Lena Nyhus gjorde opmærksom på problemet med omskærelse af små drengebørn. Foto: Anders Liljeroth

21. JUN 2016 • 07:39FOLKEMØDET • AF ANDERS LILJEROTH

Demokratiet var i højsæde

SE BILLEDERNE: De talte fra Speakers Corner

Ordet demokrati er græsk og sammensat af ordene démos, folk og krátos, der betyder styre. Ordet anvendes hyppigt i politiske diskussioner og den offentlige debat, hvor folket har ordet, eller kan påvirke det.

Scenen Speakers Corner på Folkemødet, som Bornholms Tidende og Dansk Folkeoplysnings Samråd står for, blev i år besøgt af over 80 talere, der alle ønskede at blande sig, eller at påvirke den offentlige debat.

SE BILLEDSERIEN HER

Der var på scenen i år mange tidligere kendte talere, som kommer igen år efter år. For eksempel gik Erik Sløjfebinder igen i år på scenen et par gange og agiterede for fri cannabis, og Danske Ældreråds formand Bent Aa. Rasmussen talte igen i år om værdighed for ældre.

Der var dog også en hel del unge mennesker der havde sager de ville ud med. Frida Dalgaard og Mikkel Zacho mente, at vi danskere skulle øge vores bevidsthed om konsekvenserne af vores kødforbrug, og var aktive i organisationen Mærk kødet - Det gør kloden. Gry Bossen og Hliff Linnetved mente at regnskoven skulle reddes, og Mads Palsvig var blot en bekymret verdensborger, der mente at centralbankerne var den reelle årsag til kløften mellem rig og fattig.

Blandt andre alvorlige emner, fortalte Lars Iversen om hvordan det er, at være efterladt efter selvmord i den nærmeste familie, og den hjemløse pige Josefine Skjødt læste et par digte op om livet som hjemløs.

Det er tydeligt at de organisationer der viser sig frem på en mere speciel måde, får mere opmærksomhed og omtale. Det blev da også bemærket, da Lena Nyhus fra organisationen Intact Denmark, gik på scenen iført et kæmpe peniskostume. Hun fortalte detaljeret om hvad det er der sker, når små drenge bliver omskåret, og at kvinder lige skal huske på, at en af ingredienserne i antirynkecreme stammer fra forhuden fra omskårne drengebørn.

– Man skærer da ikke i sunde og raske børn, sagde Lena Nyhus i sit forsøg på at få politikerne til at lave en aldersgrænse for omskærelse i Danmark.

I vores galleri her har vi samlet en masse billeder af mange af dem der talte fra Speakers Corner og hvad der ellers skete omkring scenen og Bornholms Tidendes telt.


Billeder fra Folkemødet
Hår- og hattemoden ved Folkemødet
Børnene på Folkemødet
Folkemødet – store øjeblikke

Se hvem der taler på Speakers Corner
Torsdag 15. juni
13:40-13:50 Sanne Vilstrup
Organisation: FTHF Foreningen af talehørelærer i Folkeskolen.
Emne: Børns sproglige udvikling i daginstitutioner og skole.
14:00-14:10 Ole Bergmann
Organisation: Bedsteforældre for Asyl.
Emne: Afviste asylansøgeres forhold.
14:30-14:40 Maria Nielsen
Organisation: Ventilen Danmark
Emne: Fællesskab i ungdomsårene + forsøg på at tage et stort billede, der symboliserer fællesskab.
15:20-15:30 Pernille Grumme
Organisation: Kunstnere For Fred:
Emne: Hvad er sandt og hvad er falsk? Er pressen stadig demokratiets vagthund? Får vi sandheden at vide om baggrundene for alle krigene ? Hvem er de egentlige terrorister? Hvem er det, der har interesse i krig? Er pressen censureret? Har vi overhovedet ytringsfrihed? Har vi egentlig et ægte demokrati? Bliver vi fyldt med fake-news? Hvor er beviserne for alle de påstande, vi bliver hjernevasket med? Uden Sandhed Ingen Fred!
15:40-15:50 Kent Dumstrei
Emne: Om at flytte hjemmefra og selvudvikling som svært handicappet mand.
17:00-17:10 Mia Kristina Hansen
Organisation: Foreningen for børn med angst.
Emne: Når forældre til børn med angst henvender sig til kommunen, læge, skole eller anden sektor i det offentlige, er det svært at få hjælp, og få anerkendt at barnet har angst. Forældre får at vide at det er dem der bekymre sig for meget, eller at det er dem der ikke formår at opdrage deres barn ordentligt. Ofte bliver forældrene sendt fra sektor til sektor, og ingen vil tage ansvar for at hjælpe barnet. Forældrene føler sig magtesløse, mens de ser på at deres barn får det dårligere og dårligere, og hjælpen kommer først når barnet er så dårligt, at det ikke kan gå uden for en dør.
Se hele taler listen her!

Find Speakers Corner på Cirkuspladsen i Allinge

SENESTE FOLKEMØDET

11. OKT 2016 • 13:24FOLKEMØDET
Kom til borgermøde i aften