9. OKT 2019 • 16:29UDLAND

OVERBLIK: Syriske kurdere har spillet hovedrolle i borgerkrig

Tyrkiet har onsdag udvidet sine militære operationer mod kurderne i det nordlige Syrien.

Onsdag har Tyrkiet indledt en større militær operation mod kurdiske styrker i det nordlige Syrien. Udviklingen er dermed den seneste drejning i en kompliceret borgerkrig i Syrien.

Her er nogle nedslag i de syriske kurderes rolle i borgerkrigen:* Der bor omkring to millioner kurdere i Syrien. De fleste er bosat i den nordøstlige del landet ved grænsen til Tyrkiet.* De syriske kurdere sluttede sig tidligt til oprøret mod præsident Bashar al-Assad i Syrien, da oprøret mod ham tog fart i 2011.* Året efter trak Assad-tro hærstyrker sig ud af de kurdiske områder og gav kurderne udvidet selvstyre med et ansvar for at bekæmpe andre oprørsgrupper.

* Den kurdiske parti, PYD, og partiets milits, YPG, har forsøgt at kontrollere de tre områder Eufrat, Jazira og Afrin i det nordlige Syrien - alle med grænser mod Tyrkiet.

* YPG har tætte bånd til det kurdiske parti i Tyrkiet, PKK, der er på EUs terrorliste.* I marts 2016 proklamerede kurderne en autonom, føderal region kaldet Rojava i Syrien. Det mødte modstand fra både oppositionen og regimet i Syrien. Også USA og Tyrkiet protesterede.* Kurderne selv formulerede tre områder, som indgik i Rojava: Afrin nær den vestlige del af grænsen til Tyrkiet, Eufrat langs den centrale del af grænsen og Jazira i det nordøstlige hjørne af Syrien.* I efteråret samme år indledte Tyrkiet Operation Eufrat Shield (Eufrat-skjoldet), der ifølge Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, var rettet mod både Islamisk Stat og kurdiske styrker i det nordlige Syrien.

* Operationen skar igennem det kurdisk-kontrollerede område og delte regionen Afrin fra resten af det kurdisk-kontrollerede område.

* I 2018 indtog tyrkiske soldater og allierede i området byen Afrin og stort set hele regionen omkring den i Operation Olive Branch (Olivengren). Kun en lille lomme forblev under kurdisk kontrol i den vestlige sektor.* YPG har tidligere fået amerikansk støtte til sin kamp mod Islamisk Stat. Præsident Donald Trump har dog varslet, at alle amerikanske soldater skal ud af området.

* Onsdag har præsident Recep Tayyip Erdogan annonceret, at tyrkerne har sat gang i yderligere en militær operation mod kurderne, Operation Peace Spring. En talsmand for den kurdiske milits beretter om luftangreb mod byer i det kurdisk-kontrollerede område.Kilder: NTB, Ritzau./ritzau/

SENESTE UDLAND

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

22. OKT 2019 • 13:13 FOR ABONNENTER

Ministeren har kaldt forligskredsen til møde

22. OKT 2019 • 11:23 FOR ABONNENTER

Lukning af turistkontor kan være dødsstød for festival

Mest læste