23. SEP 2019 • 05:30UDLAND

Danmark indtager hovedrolle på klimatopmøde

Hele fire danskere er blevet udvalgt til at tale på FNs klimatopmøde i New York.

Statsministeren har fået lov. Det samme gælder Københavns overborgmester, topchefen i energiselskabet Ørsted og en af de øverste ledere hos shippinggiganten Mærsk.

Hele fire danskere kommer til at indtage talerstolen, når der mandag er klimatopmøde i FNs hovedkvarter i New York.

Dermed er Danmark et af de lande - hvis ikke dét land - der får mest taletid ved topmødet, som falder sammen med FNs Generalforsamling.

En gennemgang af talerlisten, som den så ud søndag, viser repræsentanter for regeringer i omkring 60 lande. Dertil kommer en række ledende lokalpolitikere og chefer fra erhvervslivet.

Det er FNs generalsekretær, António Guterres, der har indkaldt til klimamødet.

I sin invitation har han lagt vægt på, at medlemslandene skal have konkrete og ambitiøse klimaplaner med i kufferten, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at få taletid.

Ifølge danske kilder i FN-systemet har der været kamp om at få taletid landene imellem. Financial Times skriver, at over 100 lande har anmodet om at få et ord indført. En del af dem har altså fået afslag.

Driftsdirektøren hos Mærsk, Søren Toft, er formentlig udvalgt, fordi selskabet har annonceret, at det vil være klimaneutralt senest i 2050.Ørsteds topchef, Henrik Poulsen, kan berette om, hvordan firmaet bevæger sig væk fra kul og over mod grønne energikilder.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), vil gøre hovedstaden CO2-neutral fra 2025, og statsminister Mette Frederiksen (S) kommer til New York med planer om at begrænse Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030.Troels Dam Christensen, koordinator i 92-gruppen for danske ngoer, ser Danmark få en nøglerolle på topmødet.

- Vi håber, at den danske regering på FNs talerstol vil gå frem og sige, at vi har hævet vores mål, så de er bedre i overensstemmelse med klimaaftalen fra Paris. Det håber vi, kan være med til at lægge pres på andre lande til at gøre det samme, siger han.Det er første gang siden 2015, at verdens stats- og regeringschefer er indkaldt til at diskutere klima.Blandt andre Indiens premierminister, Tysklands forbundskansler og Frankrigs præsident har meldt deres ankomst./ritzau/

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet