14. SEP 2019 • 09:03UDLAND

Titusindvis ventes at deltage i mindeceremoni for Mugabe

Lørdag holdes mindeceremoni for Mugabe. Først i oktober, når et mausoleum står klar, vil han blive begravet.

Titusindvis ventes lørdag at mindes Zimbabwes tidligere præsident Robert Mugabe på et stadion i hovedstaden Harare.

11 afrikanske ledere ventes at deltage i ceremonien på National Sports Stadium, som har plads til op mod 60.000 mennesker ifølge præsidentens talsmand George Charamba.

Blandt de deltagende statsledere ventes at være den sydafrikanske præsident, Cyril Ramaphosa, Kenyas Uhuru Kenyatta og Mozambiques Filipe Nyusi.

Anna Thyrri, der er freelancejournalist og befinder sig ved stadionet i Harare, fortæller kort før klokken ni lørdag morgen, at folk så småt begynder at komme til stedet.- Der holder busser, og der bliver solgt merchandise og skilte med Mugabe, siger hun.Selve begravelsen vil dog først foregå i oktober, når et mausoleum i Harare står færdigt. Det oplyste Zimbabwes nuværende præsident, Emmerson Mnangagwa, sent fredag.

Der har dog været en del diskussion om, hvordan Mugabe skal begraves, fortæller Anna Thyrri.- Familien har på den ene side ønsket, at han skulle begraves på et familiested i Mugabes hjemby, fordi han døde, mens han stadig var sur på den nuværende regering, fordi den væltede ham ved et militært kup i 2017.- På den anden side har regeringen erklæret Mugabe national helt i fredags. Fordi han er national helt, er det skik i landet, at man begraves ved et nationalt landemærke i hovedstaden, siger hun.

Derfor er begravelsen af Mugabe i mausoleet et kompromis, fortæller hun.

- Familien har sagt ok for, at han kan blive begravet på det nationale landemærke, men den kræver til gengæld, at der skal bygges et stort mausoleum.Mugabe døde i sidste uge i Singapore i en alder af 95 år. Sine sidste år tilbragte han som pensionist.

Han kom til magten efter en væbnet revolution mod den hvide minoritet i det daværende Rhodesia. Mugabe regerede i Zimbabwe fra 1980 indtil 2017, hvor han blev tvunget til at træde af efter et militærkup.

Hans styre er ofte blevet mødt med international fordømmelse på grund af undertrykkelse af landets hvide mindretal. Han gjorde sig bemærket for sin autoritære politik og konfrontatoriske linje over for Vesten.

Men mange af Zimbabwes sorte indbyggere anser ham som en frihedshelt, der var afgørende i kampen for selvstændighed fra den britiske kolonimagt./ritzau/dpa

18. OKT 2019 • 20:05 FOR ABONNENTER

Middelaldercenter har været velbesøgt trods efterårsvejr

18. OKT 2019 • 15:49 FOR ABONNENTER

Brexit sætter hans drøm på standby

Mest læste

13. OKT 2019 • 10:37 FOR ABONNENTER

I Sverige er han Mr. 100 procent

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet