23. AUG 2019 • 14:05UDLAND

Israel optrapper konflikt og bomber iransk mål i Irak

Flere shiamuslimske militser i Irak kan være ramt af israelske angreb. Dermed udvides kampplads mod Iran.

Embedsmænd i USA bekræfter, at Israel i sidste måned bombede et iransk våbendepot i Irak. Det er en markant optrapning i Israels forsøg at inddæmme iransk våbenmagt i Mellemøsten.

Avisen New York Times skriver, at der kan have været flere israelske angreb i Irak. Det gælder mod træningslejre og våbendepoter for den paramilitære styrke Hasheed al-Shaabi.

Det er en overvejende proiransk milits.

Israel har gentagne gange bombet iranske mål i Syrien. Men ved at føre sine angreb ind i Irak risikerer Israel at komme på tværs af USA og dets interesser.

New York Times skriver, at det var en base nord for Bagdad, der blev bombet i sidste måned. Avisen skriver videre, at der inden for de seneste dage har været flere nye israelske angreb.Det er mange år siden, at Irak har været bombemål for israelske fly. Mest opsigtsvækkende var et angreb i 1981 mod atomreaktoren i Osirak, som mange frygtede, at den daværende diktatoriske leder, Saddam Hussein, ville bruge til at udvikle atomvåben.

Israel har ikke taget skylden for sidste måneds angreb.

Iraks tidligere premierminister Nouri al-Maliki, der har nære bånd til Iran, advarer Israel om et "stærkt svar" på flyangrebene.

Der har den seneste måned været tre eksplosioner på tre baser for shiamuslimske militser i Irak. Amerikanske embedsmænd bekræfter over for nyhedsbureauet AP, at det i mindst et tilfælde skyldtes et israelsk luftbombardement.

Israel anser Iran for at være hovedfjenden i det mellemøstlige område. Iran støtter Hamas i Gaza og den talstærke Hizbollah-milits i Libanon. Landet giver også betydelig militær støtte til det syriske regime./ritzau/

SENESTE UDLAND

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

15. SEP 2019 • 18:36

500 kubikmeter sand om året

15. SEP 2019 • 17:41 FOR ABONNENTER

Klemenskersandet er vigtigt for AB Beton

15. SEP 2019 • 17:22

Del af Nexø er uden strøm

Mest læste

14. SEP 2019 • 17:56SPORT

Dårlig RIK-dag på Amager

14. SEP 2019 • 17:29SPORT

Straffespark gav ét point

12. SEP 2019 • 20:15 FOR ABONNENTER

Et nyt spil er kommet til Bornholm