18. JUN 2019 • 03:06UDLAND

Swedbank smider direktører på porten efter hvidvaskskandale

Som direkte konsekvens af en sag om formodet hvidvask er to af Swedbanks direktører blevet suspenderet.

Den svenske storbank Swedbank har suspenderet den administrerende direktør og finansdirektøren i Estland med øjeblikkelig virkning i kølvandet på en sag om formodet hvidvask.Det meddeler Swedbank i en pressemeddelelse.De to direktører, Robert Kitt og Vaiko Tammewäli, forlader begge Swedbanks bestyrelse og er suspenderet på ubestemt tid.Storbanken efterforskes for bedrageri efter mistanke om hvidvask i flere baltiske lande. Beslutningen om at suspendere direktørerne er "en direkte konsekvens" af Swedbanks igangværende interne undersøgelse.

Det oplyser storbanken i pressemeddelelsen.- Som tidligere meddelt har Swedbank igangsat en tilbundsgående undersøgelse med hjælp udefra. Derudover samarbejder Swedbank fuldt ud med myndighederne i Sverige, USA og de baltiske lande, lyder det.

Da de første afsløringer om mulig hvidvask begået af Swedbank kom frem i februar, lød beløbet på omkring 40 milliarder svenske kroner. Efter afsløringer i medierne voksede sagen sig større.

I alt er der ifølge det svenske medie SVT tale om mistænkelige overførsler for mere end 1400 milliarder svenske kroner i Baltikum. Det svarer til 1100 milliarder kroner.

Sagen er blevet kædet sammen med Danske Bank, hvis estiske afdeling har været centrum for formodet hvidvask for op mod 1500 milliarder kroner.

Sagen fik i starten af april konsekvenser for bankens daværende administrerende direktør, danskeren Birgitte Bonnesen, der blev fyret.

Få dage senere meddelte bankens daværende bestyrelsesformand, Lars Idermark, at han forlod Swedbank.Næstformand i Swedbank, Ulrike Francke, blev herefter udpeget som midlertidig formand for bankens bestyrelse.Storbanken har oprettet en ny afdeling, der skal forhindre kriminelle i at bruge Swedbank til at vaske sorte penge hvide. De nye tiltag vil samlet koste omkring en milliard svenske kroner.

/ritzau/

17. OKT 2019 • 19:46 FOR ABONNENTER

15 kvinder har sparket gang i nyt fodboldhold

17. OKT 2019 • 17:23 FOR ABONNENTER

Butikken fortsætter længere oppe ad vejen

Mest læste

13. OKT 2019 • 10:37 FOR ABONNENTER

I Sverige er han Mr. 100 procent

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet