16. MAJ 2019 • 10:27UDLAND

Tidligere leder i baskiske ETA er anholdt efter års flugt

Den tidligere ETA-leder Josu Ternera har siden 2002 været efterlyst. Han knyttes til blodigt angreb i 1987.

Josu Ternera, der er tidligere politisk leder i den baskiske løsrivelsesgruppe ETA, er tidligt torsdag blevet anholdt i Frankrig.

Det oplyser det spanske indenrigsministerium.69-årige Ternera, hvis fulde baskiske navn er Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, har været efterlyst i mere end 16 år. Spaniens højesteret udsendte i 2002 en international arrestordre mod ham.Spanske myndigheder knytter ham til et blodigt angreb mod politikaserner i den nordlige spanske by Zaragoza tilbage i 1987.11 personer blev dræbt i angrebet - heriblandt flere børn.Spaniens indenrigsministerium oplyser, at Ternera blev anholdt "i de tidlige timer i dag (torsdag, red.) i Sallanches i de franske alper".

Gruppen ETA dræbte omkring 850 mennesker i sin væbnede kamp for løsrivelse af områder i Nordspanien og Sydvestfrankrig.

I maj sidste år meddelte gruppen, at den havde opløst sig selv.

Måneden forinden havde gruppen undskyldt for de lidelser, den har påført.

- Vi ønsker at vise vores respekt over for de døde, de sårede og de ofre, som ETAs handlinger førte med sig. Vi undskylder oprigtigt, lød det.

Josu Ternera stod bag meddelelsen, om at ETA var blevet opløst. Han var en af de mest indflydelsesrige skikkelser i gruppen.

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, er godt tilfreds med anholdelsen. Det siger han i en udtalelse.

- Endnu en gang har det fransk-spanske samarbejde vist sin effektivitet, lyder det fra den socialistiske premierminister.

ETA står for Euskadi ta Askatasuna, hvilket betyder "Baskisk hjemland og frihed".ETA blev oprindeligt dannet som en ikkevoldelig gruppe den 31. juli 1959. I 1970erne og 1980erne førte de væbnet kamp for en uafhængig baskisk stat./ritzau/AFP

Mest læste

26. JUN 2019 • 12:11SPORT

Magnus Cort klar til Tour de France

26. JUN 2019 • 07:06SPORT

Sikker vinder i montémesterskabet

25. JUN 2019 • 19:42 FOR ABONNENTER

Uden Aarsballe var Chris aldrig blevet den største