25. APR 2019 • 15:40UDLAND

Amnesty: 1600 civile blev dræbt i Raqqa af USA-koalition

USA-ledede angreb mod IS i den syriske by Raqqa i 2017 kritiseres stærkt i en ny rapport.

Det amerikanskledede stormløb mod Islamisk Stat (IS) i den syriske by Raqqa i 2017 kostede over 1600 civile livet.

Det konkluderer en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International og overvågningsgruppen Airwars.Airwars er en gruppe baseret i London. Den blev oprettet i 2014 netop for at overvåge USAs aktioner mod IS.Airwars og Amnesty kræver større åbenhed og vilje til at undersøge den USA-ledede koalitions handlinger.De siger, at mange luftangreb var upræcise og tilfældige.Organisationerne opfordrer koalitionen til at sætte en stopper for "næsten to års benægtelse af det massive civile dødstal".

Den USA-ledede koalition rykkede ind i Raqqa for at bekæmpe den militante gruppe Islamisk Stat (IS).Raqqa var dengang højborg for den ekstremistiske og voldelige gruppe. IS havde kontrolleret byen i næsten fire år.IS-soldater brugte blandt andet civile som skjold, da koalitionen rykkede ind. Det er en af årsagerne til det høje antal civile dødsfald.

- Tusindvis af civile blev dræbt eller såret, da den USA-ledede koalition rykkede ind mod IS, der med snigskytter og miner havde forvandlet byen til en dødsfælde, skriver Amnesty og Airwars.

- Mange af luftangrebene var upræcise og tilfældige. Så det er ingen overraskelse, at de dræbte og sårede hundredvis af civile, lyder det.

Den blodige krig i Syrien begyndte i 2011 med demonstrationer fra oppositionen mod regeringen.Efterfølgende blandede IS sig dog også i konflikten. I juni 2014 udråbte gruppen sit såkaldte kalifat i dele af Syrien og Irak efter kampe mod oprørsgrupper og den syriske hær.USA hjalp efterfølgende med at bekæmpe gruppen. I marts i år erklærede Syriens Demokratiske Styrker "100 procent territorial sejr" over IS.

/ritzau/

17. AUG 2019 • 17:04 FOR ABONNENTER

Tidens tand havde tæret på det gamle tag

17. AUG 2019 • 16:01 FOR ABONNENTER

Endelig fungerer folks dankort altid

17. AUG 2019 • 15:39 FOR ABONNENTER

Anlægsstop dæmper aktiviteten i byggeriet på Bornholm

17. AUG 2019 • 14:19 FOR ABONNENTER

Nedrivning er i høring

17. AUG 2019 • 13:55 FOR ABONNENTER

Sammenstyrtede bygninger bliver fjernet

Mest læste