14. MAR 2019 • 12:56UDLAND

OVERBLIK: Bloody Sunday i 1972 kostede 14 menneskeliv

En tidligere britisk soldat bliver anklaget for mord begået under i Nordirland i 1972. Læs mere her.

Nordirlands offentlige anklager vil anklage en tidligere britisk soldat for drab under Bloody Sunday 30. januar 1972, hvor 14 mennesker mistede livet under en protestmarch.Forinden havde en konflikt mellem katolikker og protestanter betydet, at den britiske regering sendte soldater til Nordirland.Katolikkerne ville gerne være en del af Irland, mens protestanterne ville være i Storbritannien.Her er et overblik over konflikten op til Bloody Sunday og efterspillet:* 1968: Første protester mod diskriminering af katolikker i Nordirland.

* 1969: Regeringen i London sender soldater til Nordirland for at opretholde lov og orden.

* 1972, den 30. januar - Bloody Sunday: Britiske soldater skyder og dræber 13 katolske demonstranter, der deltager i en demonstration i byen Londonderry. Mange såres, og endnu en person dør fire måneder senere.* 1972, februar: IRA, den katolske irske undergrundshær, erklærer, at den vil dræbe alle britiske soldater i Nordirland. Vold og uroligheder tager til i styrke.

* 1972, marts: Uroen er så stor i Nordirland, at regeringen i London suspenderer det nordirske parlament og indfører direkte styre fra London.

* 1972, april: Den første undersøgelse af begivenhederne Bloody Sunday frikender de britiske soldater for drab. De hævder, at de skød i selvforsvar, da de blev angrebet af bevæbnede demonstranter.

* 1997: IRA erklærer våbenhvile: Den politiske fløj Sinn Fein går med i fredsforhandlinger med katolikkerne efter opfordring fra den daværende britiske premierminister Tony Blair.

* 1998: Januar - Tony Blair giver ordre til endnu en undersøgelse af begivenhederne Bloody Sunday.

* 1998: Ledende katolikker og protestanter og den britiske regering underskriver en fredsaftale, som godkendes ved en folkeafstemning i Nordirland i maj.

* 1998: Juni - det første valg til det ny nordirske parlament afholdes.

* 2010: Rapporten om Bloody Sunday offentliggøres. Den konkluderer, at ingen af de dræbte havde været bevæbnede, og at der var skudt uden varsel. Daværende premierminister David Cameron giver efterfølgende en undskyldning.* 2012: Politiet i Nordirland starter en efterforskning af dødsfaldene under Bloody Sunday.* Efterforskningen bliver afleveret til den offentlige anklager i Nordirland, der herfra skal vurdere, om der skal rejses tiltale.* 2019, marts: Den offentlige anklager i Nordirland beslutter, at der skal rejses tiltale mod en tidligere britisk soldat.

Kilder: Reuters, AFP, BBC og The Guardian.

/ritzau/

Mest læste