16. NOV 2018 • 21:22UDLAND

Rusland afviser hemmelig fragt af våben i dansk farvand

En artikel i avisen Information om et russisk skib med våben i lasten vækker russisk vrede.

Det russiske udenrigsministerium afviser fredag, at et russisk skib har sejlet gennem dansk farvand uden at oplyse andre skibe, at det fragtede våben.

Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Afvisning henviser til en artikel i Information, der 6. november skrev, at skibet Sparta III passerede fra Østersøen gennem dansk farvand ud i Nordsøen.

Først da skibet havde passeret Skagen, blev det oplyst over varslingssystemet AIS, at skibet fragtede en last af den højeste klassifikation for farligt gods, skrev Information.

Forsvaret kunne efter historiens udgivelse oplyse, at skibet havde oplyst sin last til et andet varslingssystem, der hedder VTS. Oplysningerne i VTS er dog kun tilgængelige for de danske myndigheder.

Dermed har andre skibe kun haft de oplysninger, der er opgivet til AIS-systemet, til rådighed.Udenrigsministeriet i Rusland mener, at Informations historie er opspind.

- Avisen hævder, at den russiske besætning bevidst undlod at oplyse Danmark om, at skibet var lastet med militær last. Det danske medie henviser til nogle anonyme eksperter for at viderebringe en falsk påstand om russisk våbensmugling, skriver ministeriet ifølge Tass.

I Informations historie optræder en række navngivne kilder såsom Siemon Wezeman, der er seniorforsker i det svenske fredsforskningsinstitut Sipri, og Jørgen Staun, der er Ph.d. og lektor i international politik ved Forsvarsakademiet.

Derudover optræder en vagtchef ved Forsvarets Operationscenter, som ikke er navngiven.

Desuden optræder ordet "smugling" ikke i artiklen.- Derudover hævder de (Information, red.) med dækning i falske dokumenter, at andre russiske skibe transporterer våben i hemmelighed, skriver Ruslands udenrigsministerium videre ifølge Tass.Præcis hvilken del af Informations artikel det russiske udenrigsministerium henviser til er uklart. Informations artikel indeholder et afsnit, der lyder:

- Siden november 2017 har der været næsten 500 sejladser med farligt gods fra Sankt Petersborg og fra havnen Ust Luga, der ligger nær Sankt Petersborg.- Ved langt de fleste sejladser er AIS angivet korrekt med farlig last om bord.

Information afviser, at artiklen bygger på anonyme kilder og falske dokumenter.

Avisen henviser også til, at formændene for organisationen Lederne Søfart og 3F Sømændene i opfølgende artikel kritiserer i "kraftige vendinger", at skibet sejlede gennem dansk farvand med forkert indstillet AIS.

/ritzau/

Mest læste