20. OKT 2018 • 18:20UDLAND

OVERBLIK: Sådan reagerer verden på Khashoggis død

Tyrkiet truer med at afsløre alt om drab på journalist, mens Saudi-Arabiens allierede roser håndteringen.

Natten til lørdag dansk tid har Saudi-Arabien oplyst, at journalisten Jamal Khashoggi er død på landets konsulat i Tyrkiet.

Han er angiveligt død i "et slagsmål" med ansatte på konsulatet.Landet har ellers i over to uger insisteret på, at journalistens besøg på konsulatet og hans forsvinden ikke havde noget med hinanden at gøre.

Efter nattens melding er fem embedsfolk fyret og 18 anholdt, oplyser Saudi-Arabiens kongefamilie.Lørdag er de forskellige verdensledere begyndt at reagere på indrømmelsen. Her er et overblik over, hvordan de forskellige aktører har reageret:* USA: Anholdelser er "første skridt".

Saudi-Arabiens anholdelser af 18 personer er ifølge USAs præsident, Donald Trump, et "godt første skridt". Han vil nu arbejde med Kongressen på en amerikansk reaktion.* Tyrkiet: Vil afsløre alt.

Alle detaljer, som den tyrkiske efterforskning af drabet er kommet frem til, vil blive præsenteret for offentligheden, siger en talsmand for det regerende AK-parti ifølge det tyrkiske nyhedsbureauet Andolu.* Saudi-Arabiens øverste religiøse råd: Retfærdighed er sket fyldest.

Kongens beslutning om at fyre fem og anholde 18 betyder, at der er "opnået retfærdighed" som foreskrevet af islamisk lov, siger Saudi-Arabiens øverste religiøse råd i en erklæring.

* Egypten, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater: Ros for håndtering.

Ifølge Egypten har kongen i Saudi-Arabien handlet "modigt" og "beslutsomt" i sin håndtering af drabet. Også Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater har udtrykt respekt for håndteringen.

* Tyskland: Fordømmer drabet

- Vi fordømmer på det kraftigste denne handling. Vi forventer åbenhed fra Saudi-Arabien om omstændighederne omkring hans død. De tilgængelige oplysninger om begivenhederne på konsulatet i Istanbul er mangelfulde, lyder det i en fælles udtalelse fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og den tyske udenrigsminister, Heiko Maas.* Storbritannien: Overvejer næste skridt.

- Som udenrigsministeren har udtalt, er dette en forfærdelig handling, og de ansvarlige må stå til regnskab, lyder det i en udtalelse fra Storbritanniens udenrigsministerium.

Det største oppositionsparti, Labour, har krævet, at der sættes en stopper for våbenhandel med Saudi-Arabien som konsekvens af drabet på Jamal Khashoggi.

* FN-generalsekretær: Åbn op for efterforskningen.

En talsmand for António Guterres siger, at FNs generalsekretær er "dybt bekymret" over meldingen om Jamel Khashoggis død på konsulatet.

Guterres opfordrer til en "hurtig, grundig og åben" efterforskning af Khashoggis død.Kilder: Reuters, AP, AFP./ritzau/

17. APR 2019 • 14:16 FOR ABONNENTER

Investorer sætter frist for et nyt kulturhus

17. APR 2019 • 13:55

Politiet efterlyser cykel

Mest læste

16. APR 2019 • 11:55 FOR ABONNENTER

Europamesteren vendte hjem til Bornholm

14. APR 2019 • 07:50 FOR ABONNENTER

Corts styrke ligger på sofaen