21. JUL 2018 • 15:42UDLAND

Ny leder vil trække Spaniens konservative mod højre

Pablo Casado skal forsøge at genrejse Spaniens konservative parti ovenpå en omfattende korruptionsskandale.

På en ekstraordinær partikongres har det konservative spanske parti Partido Popular (PP) lørdag valgt den 37-årige Pablo Casado som ny formand.

Han overtager posten fra tidligere premierminister Mariano Rajoy, der blev væltet af et mistillidsvotum i juni.

Den nye formand ventes at trække partiet mod højre.

Pablo Casado har tidligere lagt en hård linje over for Cataloniens ønske om uafhængighed.

- Dialog virker ikke over for dem, der vil bryde loven, sagde han tidligere på ugen.Casado har også talt for lavere indkomst- og selskabsskat.Den nye partileders vigtigste opgave bliver at genoprette kontakten til partiets kernevælgere, så de kan overbevises om projektet trods perioder med kaotiske tilstande.

Fra 2011, hvor Mariano Rajoy vandt absolut flertal, til 2016 har partiet tabt omkring tre millioner vælgere.

De fleste er flygtet til Ciudadanos, der er et borgerligt-liberalt parti. Vælgerflugten menes i nogen grad at være reaktion på en stor korruptionsskandale.

I maj blev flere medlemmer af Partido Popular, der sad på regeringsmagten, kendt skyldig i korruption mellem 1999 og 2005.I sagen var der tiltalt 37 personer, som alle havde tilknytning til partiet.

29 af dem blev dømt for blandt andet skatteunddragelse, misbrug af offentlige midler og magtmisbrug.

Skandalen ramte partiet hårdt. En tillidsafstemning i parlamentet resulterede i, at Mariano Rajoy måtte gå af som både premierminister og partileder. Partiet måtte afgive regeringsmagten til socialdemokratiske PSOE.Mariano Rajoy nåede at være ved magten i seks år.

I sin tid som premierminister satte han Spanien på en delvist vellykket hestekur for at rette op på økonomien efter finanskrisen, der startede i 2008./ritzau/AFP

Mest læste