20. JUN 2018 • 04:31UDLAND

FN beklager USAs udmelding af UNHRC - Israel glæder sig

USAs beslutning er "modig", lyder det fra Israel, mens EU og FN beklager, at USA trækker sig fra UNHRC.

Israel er godt tilfreds med, at USA trækker sig fra FNs Menneskerettighedsråd, UNHRC.Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, kalder beslutningen "modig", skriver nyhedsbureauet AP.

Han støtter USAs opfattelse af, at UNHRC "har vist sig som en partisk, fjendtlig og anti-israelsk organisation, som har svigtet sin mission om at beskytte menneskerettighederne", udtaler Netanyahu i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer, kort efter at den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, og USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, sent tirsdag aften dansk tid annoncerede, at USA ikke længere vil være en del af menneskerettighedsrådet.

Årsagen er blandt andet, at USA mener, at rådet har en politisk slagside og er urimeligt kritisk over for Israel.Den amerikanske udmelding bliver modtaget med stor ærgrelse i FN.FNs højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Raad al-Hussein, udtrykker på Twitter beklagelse over USAs beslutning, som han kalder "skuffende, men ikke overraskende".- I lyset af menneskerettighedernes tilstand i nutidens verden burde USA optrappe landets indsats frem for at trække sig, skriver han.

Præsidenten for FNs Menneskerettighedsråd, slovakken Vojislav Suc, anerkender dog USAs ret til at forlade rådet.

- Det er op til enhver stat at beslutte, hvorvidt den vil være medlem af rådet, sagde han onsdag forud for den amerikanske udmelding.EU kritiserer ligeledes, at USA forlader menneskerettighedsrådet.

Beslutningen "risikerer at underminere USAs rolle som forkæmper og tilhænger af demokrati på verdensplan", siger Maia Kocijancic, talskvinde for EU, ifølge AP.

Også Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson, kritiserer USA for udmeldingen, som han kalder "beklagelig".

- Vi har ikke langt skjul på, at Storbritannien gerne vil reformere FNs Menneskerettighedsråd, men vi er dedikeret til at arbejde for at styrke rådet indefra, siger han i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet Reuters./ritzau/

SENESTE UDLAND

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

19. FEB 2019 • 12:31 FOR ABONNENTER

Hammershuslam reddet

19. FEB 2019 • 10:57 FOR ABONNENTER

Forening vil opløse sig selv: Vi har gjort en forskel

Mest læste