25. MAJ 2018 • 14:05UDLAND

OVERBLIK: MeToo-bevægelsens vej fra Weinstein til Danmark

I efteråret stod kvinder i stribevis frem med anklager om sexchikane mod filmproducer Harvey Weinstein.

Harvey Weinstein har fredag meldt sig selv til de amerikanske myndigheder.Flere amerikanske medier herunder New York Times og CNN forventer, at der fredag bliver rejst anklager mod ham i sager om voldtægt og seksuelle overgreb.Læs her hvordan Harvey Weinstein blev verdenskendt og forløber for MeToo-bevægelsen:

* Harvey Weinstein.I efteråret 2017 står en lang række kvinder frem og beskylder den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein for sexchikane, overgreb og voldtægt.Blandt de kvinder, der træder frem og fortæller om overgreb, er verdensberømte Hollywood-stjerner som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.Weinstein bliver senere fyret fra sit eget produktionsselskab, The Weinstein Company, og smidt ud af Oscar-akademiet.

Debatten om seksuelle krænkelser og overgreb tager siden fart og breder sig til resten af verden.

* #MeToo.Den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano opfordrer kvinder til at skrive under hashtagget MeToo på sociale medier, hvis de har været udsat for seksuelle overgreb. Det er for at skabe opmærksomhed omkring problemet.Hashtagget bliver brugt verden over, hvor kvinder deler deres oplevelser - også i Danmark.

* Vores nordiske naboer.MeToo-bevægelsen går ikke uden om Sverige og Norge. I efteråret underskriver hundredvis af kvindelige, norske skuespillere et opråb mod overgreb og krænkelser i filmindustrien.

Det samme sker i Sverige. Her underskriver svenske skuespillerinder et opråb. Det breder sig også til andre brancher, og tusindvis af kvindelige, svenske advokater underskriver et lignende opråb.

* Zentropa og Peter Aalbæk

Debatten om kulturen på det danske filmselskab Zentropa blusser i efteråret op igen i halen på MeToo. Der kommer historier frem om, hvordan sexchikane og ydmygelser har været hverdag for nogle kvindelige ansatte.Peter Aalbæk kommer i modvind blandt andet efter beretninger om klask i numsen til ansatte som afstraffelse. Zentropa melder efterfølgende ud, at det vil blive stoppet.Aalbæk bliver i en periode væk fra arbejdet, indtil en rapport fra Arbejdstilsynet foreligger. Rapporten godkender i januar arbejdsmiljøet hos filmselskabet, og Aalbæk kan vende tilbage igen.* Årets personDet amerikanske medie Time Magazine kårer i december årets person. Titlen går til det, som magasinet kalder "tavshedsbryderne". Det er de mange kvinder - og nogle mænd - som har brudt tabuer om sexchikane og seksuelle overgreb, blandt andet under hashtagget MeToo på sociale medier.

* TimesUp1. januar i år bliver der lanceret en kampagne ved navn Times Up. 300 kvinder fra den amerikanske filmbranche står bag. Blandt underskriverne er blandt andre skuespillerne Eva Longoria, America Ferrera og Reese Witherspoon.

Samme navn får et dansk manifest, som godt 1100 kvinder og mænd i den danske film- og scenekunstbranche har underskrevet. Manifestet kræver et opgør med sexisme, krænkelser og overgreb i den danske branche.Kilder: Ritzau, TT, The Washington Post, The Huffington Post, Expressen, Aftonposten.

/ritzau/

18. MAJ 2019 • 17:20 FOR ABONNENTER

Pinds perspektiv: Vinteren kommer

Mest læste