14. APR 2018 • 17:11UDLAND

OVERBLIK: Fem store film af Milos Forman

Filminstruktøren Milos Forman døde fredag i en alder af 86. En filmekspert giver bud på de fem bedste film.

Selv om Milos Forman instruerede sin sidste film, "Goyas Ghost" i 2006, er det hans tidlige værker, som står stærkest.

Her er de fem vigtigste film af Milos Forman ifølge Peter Schepelern, lektor emeritus i filmvidenskab ved Københavns Universitet:

* Blondinens kærlighed (1965)

Den kærlighedshungrende teenagepige Andulas bor i en lille by, hvor der er 16 kvinder for hver mand. Hun møder en pianist, der er i byen en enkel dag, og tilbringer natten sammen med ham. Han er ikke særlig interesseret i hende og rejser alene tilbage til Prag. Da Andulas ikke hører fra ham, rejser hun til Prag for at flytte ind hos ham.* Brandmænd i fyr og flamme (1967)

I den groteske komedie er brandmændene i en lille by mere optaget af et forestående brandmandsbal end at slukke en ildebrand, der opstår. Filmen blev set som et billede på den politiske situation i det daværende Tjekkoslovakiet.* Gøgereden (1975)

Forbryderen Randle Patrick McMurphy, spillet af Jack Nicholson, lader som om, at han er sindssyg, så han kan komme på et psykiatrisk hospital i stedet for i fængsel. Han får gang i de andre patienter, men samtidig styrer han selv mod afgrunden. Filmen er bygget på Ken Keseys bestseller af samme navn.* Ragtime (1981)

Man følger en række forskellige karakterer i den tragikomiske filmatisering af E.L. Doctorows bestseller af samme navn. I midten er en velhavende middelklassefamilie, der tager en forladt sort baby og barnets ugifte mor til sig. Familien kommer i berøring med nogle af de mere farlige, eksplosive strømninger i det amerikanske samfund.* Amadeus (1984)

Filmen er en fortælling om den klassiske komponist Wolfgang Amadeus Mozart. Historien er bygget op om et anspændt forhold mellem musikgeniet og kejser Josef den Andens hofkomponist Salieri.Kilder: Peter Schepelern, lektor emeritus i filmvidenskab ved Københavns Universitet, Ritzau, Det Danske Filminstitut, DR./ritzau/

SENESTE UDLAND

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

23. MAR 2019 • 11:11 FOR ABONNENTER

Rønne Havn lægger fundamentet til fremtiden

23. MAR 2019 • 09:26 FOR ABONNENTER

Danish Crown-ansatte får ny arbejdsaftale

Mest læste