14. APR 2018 • 18:33UDLAND

Winnie Mandela bisættes med bitterhed

At hylde hende nu, hvor hun er væk, viser, I er nogle hyklere, siger Winnie Mandelas datter ved bisættelse.

37.500 mennesker fyldte Orlando stadion i Soweto lørdag for at tage afsked med en af landet store frihedshelte: Winnie Mandela.

Bisættelsen af Nelson Mandelas ekskone skete med et snert af bitterhed.

Det var i Soweto, at Winnie Mandela levede i mange år. Også i størstedelen af de 27 år, hvor ANCs leder Nelson Mandela sad fængslet under apartheid. Størstedelen af tiden på Robben Island.Der lød et brøl fra publikum, da hendes kiste midt på lørdagen blev kørt ind på Orlando stadion.

Kisten, der var prydet med Sydafrikas flerfarvede flag, blev anbragt midt på stadion og foran en scene, der var dækket med hvide og gule blomster.

Mange af de sørgende var klædt i de sydafrikanske nationalfarver. Blandt dem var mange fra det radikale oppositionsparti De Økonomiske Frihedskæmpere.

Forsamlingen sang "Der er ingen som Winnie" med en lettere omskrivning af en gammel frihedssang.

I en følelsesladet tale svirpede datteren Zenani ud efter de, som kritiserede Winnie Mandela, mens hun levede.

- Det var min mor, som holdt mindet (om Nelson Mandela red.) i live.

- Sydafrika og også resten af verden bruger forskellig moralsk målestok for mænd og kvinde. At hylde hende nu, hvor hun er væk, viser, hvor nogle hyklere I er, mente hun.

Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, tilbød en undskyldning i sin tale.

- Jeg er ked af Mama, at din organisation (ANC red.) var for længe om at give dig æren. Jeg er ked af, at vi udsatte det så meget, lige til dette tidspunkt, sagde han.

Winnie Mandela døde 2. april. Hun blev 81 år.

Hun blev frontfigur, mens Nelson Mandela sad fængslet for højforræderi fra 1963 til 1990. Det var midt i en meget hård periode af apartheid, hvor hun trodsigt modsatte sig det hvide regimes befalinger.Hun blev skilt fra Nelson Mandela i 1996, efter det stod klart, at de havde to forskellige visioner for et fremtidigt Sydafrika.Hun var involveret i en mordsag og blev i 2003 dømt for bedrageri./ritzau/AFP

Mest læste