13. FEB 2018 • 12:53UDLAND

OVERBLIK: Korruptionsskandalen i Sydkorea

Dommen over Choi Soon-sil ventes at få indflydelse på den dom, som i marts ventes at falde mod Park Geun-hye.

Choi Soon-sil er tirsdag blevet dømt til 20 års fængsel ved en domstol i Seoul. Hun er fundet skyldig i (korruption, magtmisbrug og bestikkelse) i en sag, som i begyndelsen af 2017 tvang Sydkoreas daværende præsident, Park Geun-hye, til at trække sig fra posten.

Læs om forløbet i sagen her:* Choi Soon-sil, der er nær veninde af Park Geun-hye, er fundet skyldig i millionsvindel og magtmisbrug. Det skal være sket ved, at hun har udnyttet sit venskab med præsidenten til at presse penge ud af blandt andet elektronikgiganten Samsung.* Pengene er ifølge anklagen gået til en fond, som veninden kontrollerede.

* Ifølge beskyldningerne har Park hjulpet med at presse penge ud af firmaer til fonden.

* Angiveligt har den nu afsatte præsident også bedt medarbejdere om at lække fortrolige dokumenter til veninden.

* Venindens far var leder af en religiøs sekt og en stor støtte af tidligere præsident Park frem til sin død i 1994. Han beskrives af flere som en mentor for Park.

* Park blev 10. marts 2017 endegyldigt fyret fra sit embede af landets forfatningsdomstol.

* 20 dage senere, 30. marts 2017, blev Park Geun-hye anholdt.

* 23. maj 2017 begyndte retssagen mod Park Geun-hye.

* Park Geun-hye er dog ikke mødt op til retsmøder siden oktober sidste år. Hun protesterer mod dommerne, som hun mener er partiske og har dømt hende på forhånd. Park nægter at samarbejde.

* Tirsdagens dom over Choi Soon-sil ventes at få indflydelse på den dom, som i slutningen af marts ventes at falde i samme sag mod Park Geun-hye.

* Choi Soon-sils datter, Chung Yoo-ra, er af de sydkoreanske myndigheder blandt andet anklaget for medvirken til svindel og for at have fusket med en eksamen på et universitet.* Datteren har tidligere købt dyre dressurheste i Danmark og befandt sig netop i nærheden af et nordjysk hestesportscenter, da hun blev anholdt i Danmark 1. januar 2017. Hun er siden blevet udleveret til Sydkorea.Kilder: AFP, Reuters og BBC.

/ritzau/

SENESTE UDLAND

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

21. FEB 2019 • 12:42 FOR ABONNENTER

Molslinjen: Passagererne er blevet mere tilfredse

Mest læste