13. NOV 2017 • 21:46UDLAND

EU fjerner colombiansk gruppe fra terrorliste

Oprørsgruppen Farc bliver permanent fjernet fra EUs liste over terrororganisationer rundt omkring i verden.

EU har mandag fjernet den colombianske oprørsgruppe Farc fra sin liste over terrororganisationer. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det sker, efter at oprørsgruppen har lagt våbnene fra sig og relanceret sig som et politisk parti.Det var en del af en historisk fredsaftale, som gruppen og Colombias regering sidste år underskrev.

Sidste år blev Farc midlertidigt fjernet fra terrorlisten, for at hjælpe fredsprocessen i Colombia på vej.Et år efter har unionen nu besluttet permanent at strege oprørsgruppen fra sin terrorliste. Beslutningen bliver officielt meldt ud tirsdag ifølge AFP.

Farc - en forkortelse for Colombias Revolutionære Væbnede Styrker - har kæmpet og gjort oprør mod den colombianske regering i 50 år.

En konflikt, som har kostet omkring 260.000 mennesker livet, mens 45.000 andre er forsvundet.

Den historiske fredsaftale gik ikke verden forbi. Colombias præsident, Juan Manuel Santos, modtog sidste år Nobels fredspris for sin indsat for at skabe fred i landet.

I juli gennemførte Farc den afvæbning, der var en del af fredsaftalen.

Aftalen indebar også, at Farc ville få ti sæder i kongressen indtil 2026 dog uden stemmeret indtil 2018.

Næste år er der præsidentvalg i Colombia, hvor Farcs leder, 58-årige Rodrigo Londoño, stiller op. Den første valgrunde er planlagt i maj 2018.

Londoño har tidligere sagt, at Farc som politisk organisation vil være fortaler for "et demokratisk politisk regime, der garanterer fred og social sikkerhed, respekterer menneskerettigheder og garanterer økonomisk udvikling for alle os, der bor i Colombia".

Farc har i transformeringen til politisk organisation beholdt de samme initialer, men ændret sit officielle navn til De Fælles Alternative Revolutionære Styrker.

/ritzau/AFP

Mest læste